Nu bjuder L in till #killmiddag i kommunhuset

Efter #metoo väljer Liberalerna i Täby att bjuda in alla manliga politiker till en killmiddag i kommunhuset. Där ska man diskutera mansrollen och politikers ansvar i jämställdhetsfrågor. – För mig handlar det om att ta alla de här modiga kvinnorna och deras berättelser på allvar, säger initiativtagaren och kommunalrådet Hans Ahlgren (L).

  • Publicerad 16:17, 20 dec 2017

Under hösten har världen skakats om av #metoo-rörelsens framfart och i Sverige har de olika uppropen slagit med särskild kraft. I kölvattnet av rörelsen har man på olika sätt valt att gå vidare och i Täby har Liberalerna valt att bjuda in alla manliga politiker i fullmäktige till en killmiddag.

– Efter Me too-kampanjen känns det naturligt att fortsätta med de här frågorna. För mig handlar det om att ta alla de här modiga kvinnorna och deras berättelser på allvar. Det är för mig ofattbart och oacceptabelt hur män tar sig friheter och hur vi kunnat låta detta pågå under så lång tid utan att ha agerat, säger kommunalrådet Hans Ahlgren (L) som är initiativtagare till middagen.

Diskutera mansrollen

Idén kom ursprungligen från riksdagsledamoten Robert Hannah (L) som bjöd in till en liknande killmiddag i riksdagen i december.

– Det blev mycket bra diskussioner och det gav en chansen att reflektera kring mansrollen och hur vi alla agerar mot varandra. Det handlar inte bara om hur man bemöter kvinnor utan också hur vi män pratar med varandra. Frågan är väldigt viktig och därför vill jag också ta den lokalt.

Jag hoppas att man kan parkera partipolitiken för en stund och få till ett bra samtal

Ta frågan med yngre killar

Han säger att han har saknat en bredare diskussion om mansrollen och att det är viktigt att man börjar diskutera de här frågorna tidigt med unga män.

– Det är viktigt att vi manliga politiker visar att vi tar den här frågan på allvar och jag hoppas att den här middagen kan engagera andra att fortsätta. Jag hoppas på en bra uppslutning och att man kan parkera partipolitiken för en stund och få till ett bra samtal.

Vissa män slår ifrån sig

Han säger också att många män väljer att slå de här frågorna ifrån sig.

– Då brukar jag säga att fråga era döttrar eller er fru och lyssna på vad de har att säga. Då förstår man att det är ett utbrett problem och att vi alla har ett ansvar.

Hur tycker du att det är ställt med de här frågorna i Täbypolitiken?

– Jag tycker alla i Täbypolitiken kan visa varandra större respekt, både i förhållandet män till kvinnor men också män till män. Man kan diskutera sakpolitik samtidigt som man har ett respektfullt förhållningssätt mot varandra.

Killmiddagen kommer att äga rum den 17 januari i Täbys kommunhus.