Fullt med folk på förra årets BandDagen. Foto: Läsarbild Andy Frank

Nu bjuder Bandhagen in till fest

Nästa lördag är det dags för fest i Bandhagen. För andra året i rad blir det loppis, musik och mat från hela världen på BandDagen. – Jag vill sätta Bandhagen på kartan, säger initiativtagaren Andy Frank.

  • Publicerad 15:12, 16 maj 2017

Boka in nästa lördag, den 27 maj. Då förvandlas Bandhagen till en marknad med mat från hela världen, loppis och musik. För andra året i rad har Bandhagen en egen festival, BandDagen.

– Jag älskar Bandhagen. Jag vill att människor ska komma närmare varandra och vara stolta över sitt område. de ska vara festivalkänsla. Det behövs här i bandhagen säger Andy Frank, en av initiativtagarna.

Tillsammans med Lusiana Amado Sandberg är han eldsjälen bakom festivalen.

Det kommer att bli en stor loppis och lokala konstnärer som ställer ut. Det blir inga food trucks i år, eftersom reglerna för tillstånd har ändrats. Men däremot blir det matbord med mat från Jamaica, Indien, Kongo och andra länder i världen.

– Eftersom vi har en begränsad budget blir det DJ istället för band. Men det blir bli bra musik och skön stämning, säger Andy Frank.

Förra årets festival blev en succé.

– Det kom fram människor till mig och sa att de bott här i 40 år, men aldrig varit med om något liknande eller sett så många människor ute. Efteråt började folk hälsa på varandra, säger han.

Alla är välkomna till festivalen i Bandhagen.

Mitt mål är att det ska bli som Hornstulls marknad fast i Bandhagen. Vi ska inte behöva åka in till stan. Folk ska åka hit istället. Jag vill sätta Bandhagen på kartan.

Andy Frank

Andy Frank kommer från USA, men tillsammans med sin svenska fru flyttade han till Sverige och Bandhagen för tio år sedan.

– Jag älskar Bandhagen. Det är ett blandat område med människor från hela världen som inte är helt gentrifierat. Jag känner så många coola och kreativa människor här. Det är bara centrum som är tråkigt, där händer ingenting. Det är därför vi behöver det här.

För två år sedan drog han igång en loppis på sin egen gata, Fågelstavägen. Den blev uppskattad i kvarteret och så väcktes iden att göra något större.

– Mitt mål är att det ska bli som Hornstulls marknad fast i Bandhagen. Vi ska inte behöva åka in till stan. Folk ska åka hit istället. Jag vill sätta Bandhagen på kartan.

Festivalen håller på mellan klocka 11 och 17. Den som vill ha ett bord eller ställa ut på marknaden får registrera sig på festivalens Facebookevent.