Frågan om ett nytt kommunhus har varit en följetong som pågått i många år. Anledningen är att de nuvarande lokalerna inte räcker till. Kommunens personal är utlokaliserade på olika håll i kommunen, vilket är både dyrt och opraktiskt.

Först planerades det ett nytt hus i Sjödalsparken, vilket ledde till stora protester våren 2016. De planerna skrotades och man började titta på andra placeringar. En ny utredning startades och under hösten 2020 och våren 2021 har en projektgrupp haft i uppdrag att ta fram och presentera ett beslutsunderlag till kommunstyrelsen.

Utredningen har kommit fram till två alternativ:

Det ena är att behålla delar av det nuvarande kommunhuset och bygga ett nytt större hus där mexitegelbyggnaden är idag.

Det andra alternativet, som också förordas av projektgruppen, är att det nya kommunhuset ska ligga på Paradisbacken 33.

Ska bli effektivare

Idag sitter medarbetarna utspridda i 42 olika lokaler runtom i Huddinge. Det är ineffektivt och försvårar samarbete.

– Syftet med ett nytt kommunhus är att vi ska få förutsättningar att utföra våra uppdrag smart, effektivt och hållbart – att använda skattemedlen på ett ansvarsfullt sätt. Ett nytt kommunhus ska också vara en mötesplats för Huddingeborna och kunna användas på flera sätt, säger Camilla Broo, kommundirektör, i ett pressmeddelande.

Det nya kommunhuset beräknas kosta runt 900 miljoner kronor. Samtidigt räknar kommunen med att hyreskostnaderna blir 20 miljoner kronor lägre.