Nu bärgas och skrotas piratbåten i Årstaviken

Nu bärgas den stora och olagliga båten som höll på att sjunka i Årstaviken, nära Södersjukhuset. Den otillåtna flytbryggan ska också monteras ner. Men det kommer att dröja innan resten av båtarna i pirathamnen skrotas.

  • Publicerad 15:22, 1 nov 2017

För ungefär en månad sedan välte en av de större båtarna, som ligger olagligt förtöjd vid Årstaviken nära Södersjukhuset.

Här finns det sedan flera år tillbaka en ”pirathamn”, det vill säga någon som olovligt har byggt en flytbrygga där flera sedan förtöjt sina båtar olagligt.

Nu bärgas den stora båten som välte. Den ska skickas till skroten, 38 dagar efter att den kantrade.

Varför har det tagit så lång tid?

– Vi beställde uppdraget omgående. Men det visade sig vara besvärligt att bärga den, säger Fabian Kjessler, enhetschef på exploateringskontorets markförvaltning.

Polisen hittat tjuvgods

Något som försvårade var att båten var full med saker och bråte som först var tvunget att tas bort. Polisen har också varit intresserade av atundersöka båten. De har den senaste tiden haft pirathamnen under lupp. Man har till exempel hittat hel del tjuvgods.

– Det här drar till sig missbrukare och kriminella. Det finns mycket illegal verksamhet här, har Södermalmspolisen Anders Sällström tidigare sagt till Mitt i.

Efter att båten bärgats ska flytbryggan, där den varit förtöjd, monteras ner.

Andra piratbåtar får vara kvar

Det finns även ett gäng andra olagligt förtöjda båtar på en annan brygga närmre Södersjukhuset, vardagligt kallad Oljepiren.

Men där kommer det nog dröja innan båtarna försvinner. Staden och fastighetsbolaget Locum ska först reda ut vem som äger bryggan.

Först därefter kan man börja arbetet med att få bort de olagliga båtarna. Just nu finns det ingen tidsplan för när detta kommer att ske.