Trygghet. Varje ordningsvaktspatrull ska utrustas med en kroppsburen kamera för att kunna filma uppkomna situationer. Foto: Mostphotos

Nu bär SL:s ordningsvakter kroppskameror

Från och med i dag ska SL:s ordningsvakter utrustas med kroppsburna kameror när de patrullerar i tjänsten. Förhoppningen är att det ska minska både vakternas utsatthet och underlätta i brottsutredningar.

  • Publicerad 14:23, 14 feb 2018

Från och med i dag onsdag börjar SL:s ordningsvakter använda kroppsburna kameror i tjänsten. Satsningen är ett led i ett utökat trygghets- och säkerhetsarbete för att bland annat minska hot och våldssituationer mot ordningsvakter i kollektivtrafiken.

Vi utrustar dem i främsta linjen och ger dessa ett konkret verktyg för att både minska förekomsten av våld och brott, kunna identifiera gärningsmän samt ge ordningsvakterna ännu ett skyddsverktyg för egen del, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) i ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Totalt rör sig cirka 80 ordningsvakter, fördelat på 40 patruller, i Stockholms kollektivtrafik dagligen. Tanken är att en person i varje patrull ska bära kameran och att denne själv väljer när den ska spela in och inte, vilket gör att kamerorna inte omfattas av tillståndsplikt.

Materialet ska därefter lagras krypterat och inte kunna avläsas av varken ordningsvakterna själva eller någon annan utan särskild behörighet. Endast polisen ska kunna begära utan materialet vid utredningar om eventuella brott.

Totalt beräknas kamerorna och kringutrustningen kosta cirka 800 000 kronor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android