Kostnaderna för regionens barn- och ungdomsmedicinska mottagningar, Bumm, har dragit iväg. Nu ska de bli färre, av de 38 som finns idag räknar man med att omkring 20 kommer att finnas kvar.

– Det blir färre men större mottagningar, med högre bemanning, och ökad kvalitet, säger Lars Rådén (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämndens avtalsutskott.

Upp till 17

Mottagningarna tar emot barn och ungdomar till och med 17 år. Dit kan man vända sig med till exempel allergi, astma, eksem, ont i magen eller urinvägsproblem.

En del mottagningar har också specialister på adhd, barnfetma och psykisk ohälsa.

I maj väntas beslut tas om att säga upp avtalen med mottagningarna, och nya avtal med ett reducerat antal mottagningar kan träda i kraft om ett år.

Fler läkare

Kraven på dem som blir kvar höjs. De ska ha minst fyra barnläkartjänster och två barnsjukskötersketjänster.

Nytt tak införs

Ett tak om max 50 besök i veckan per läkare införs. Det ska också finnas en telefonlinje öppen för konsultation.

I avtalet ska även obesitasvård och psykologstöd finnas. När det gäller att få hjälp med adhd planeras de utredningarna så småningom att styras över till Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup.

Remisstvång

Och för att få komma till Bumm kommer det att krävas remiss från husläkaren.

– Det handlar om att ge vård på rätt vårdnivå, säger Lars Rådén.

Det kommer alltså inte att som tidigare gå att vända sig direkt till närmsta mottagning, utan nu är det hos vårdcentralen man först ska söka hjälp.

Har vårdcentralerna kapacitet och kompetens för det?

– Ja, det har de, och bedömer husläkaren att barnet behöver komma till en barnläkare så remitteras barnet dit.

Av dagens 38 mottagningar finns en stor andel i centrala delar av regionen.

Hur ska den geografiska spridningen kunna bli bättre med färre mottagningar?

– Vi är inte nöjda med dagens spridning. Därför har vi i de nya avtalen lagt till att mottagningarna kan öppna filialer i områden där det är det visat sig svårt att etablera mottagningar, säger Lars Rådén.

Stramas upp

De barn-och ungdomsmedicinska mottagningarna är inte de enda specialistmottagningar som har nya, hårdare, bud att vänta.

Region Stockholm har beslutat att strama upp vårdvalen, och urologi, neurologi och husläkarmottagningar står näst i tur att få sina avtal synade.