Avrådan. Nu avråder kommunen Täbyborna från att besöka sina anhöriga på äldreboendena i kommunen. Foto: Sacharias Källdén

Nu avråder Täby från besök på äldreboenden

På grund av den ökande smittspridningen av covid-19 och att det nu även konstaterats smitta på ett boende i Täby avråder kommunen från besök på äldreboenden.

  • Publicerad 16:26, 6 nov 2020

Under förra veckan nåddes en toppnotering av antal sjukdomsfall i covid-19 i Täby. Därför har kommunen beslutat att avråda alla Täbybor att besöka äldreboendena i kommunen.

– Vi ser att smittspridningen har ökat i Stockholm och i Täby därför togs detta beslut, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Högsta siffran hittills

Under höstlovsveckan rapporterades 201 sjukdomsfall i Täby, det är det högsta siffran sedan pandemin startade i våras. Erik Andersson berättar också att man nyligen konstaterat smitta på ett äldreboende i kommunen.

– Ja, jag har fått information om att det är smitta på ett äldreboende i Täby. Det är allvarligt, som vi sett så drabbar den här sjukdomen äldre värst. Vi försöker göra allt för att den inte ska spridas och att våra äldre får så bra vård som möjligt, säger han.

Det är inget förbud mot besök utan en stark avrådan, hur ska man tolka det?

– Man ska tänka sig för en extra gång om man verkligen behöver gå dit. Är det livsviktigt att göra ett besök? Man kan till exempel ringa till personal och fråga, säger han.

Han säger att siffrorna för Täby är oroväckande.

– Det är oroväckande men bra att många testar sig så att man vet om man är smittad eller inte och kan hålla sig hemma, säger Erik Andersson.

Han menar att det är viktigt att hålla rutinerna på boendena så att smittan inte ökar. Men än så länge kommer man inte att stänga några äldreboenden.

– Där har man gjort en bedömning, vi var först i landet att stänga dem i mars men än så länge har vi inte sett samma smittspridning som då. Sen har vi sett att den sociala effekten av avstängningen var neggativ, säger han.

Vad vill du säga till Täbyborna?

– Håll ihop men håll avstånd. Men vad jag upplever så tar medborgarna i stort sitt ansvar, säger Erik Andersson.

Beslutet att avråda alla Täbybor att besöka äldreboendena gäller från och med 29 oktober 2020 till och med 19 november 2020, men kan komma att förlängas uppger kommunen.

Följande lokala allmänna råd gäller i länet:

✔️ Avstå från fysisk kontakt med andra än de man bor med. Vårdbesök omfattas inte av rådet.

✔️ Avstå från att besöka butiker, köpcentrum, muséer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter ska vidta åtgärder mot trängsel. Nödvändiga besök för livsmedel och apotek undantas.

✔️ Avstå från möten, konserter, föreställningar, idrott (utom för barn och ungdomar), matcher och tävlingar.

✔️ Arbetsgivare bör göra det möjligt för personal att arbeta hemifrån.

✔️ Avstå från att delta i fester, middagar, begravningar, bröllop.

Visa merVisa mindre