Futuraskolans rektor avgår den sista december. Foto: Erik Lejdelin

Nu avgår rektorn på Bergtorpsskolan

Bergtorpsskolans rektor Mats Vikström avgår den sista december. ”Jag har tillsammans med styrelsen nått en uppgörelse jag är nöjd med”, säger han. Samtidigt uppger lärarförbundet i Täby att det varit en tuff höst på skolan.

  • Publicerad 19:30, 26 dec 2017

För en dryg vecka sedan gick rektorn Mats Vikström på Bergtorpsskolan ut med ett mejl till samtliga lärare och elever om att han skulle avgå, vilket Täby Nyheter var först med att berätta om. Han skrev att styrelsen ansåg att han inte hade drivit övergången till engelskspråkig skola tillräckligt tydligt och att skolans vinst varit för låg. Senare under dagen fick alla ett mejl från Futuraskolans vd Peter Bergström som bad om ursäkt för rektorns mejl. Nu har rektorn tillsammans med ledningen fattat ett beslut.

– Jag har tillsammans med styrelsen nått en uppgörelse jag är nöjd med. Jag kommer att avsluta min anställning den sista december, säger Mats Vikström.

Förälder berättar

En förälder som Mitt i varit kontakt med säger att det har varit oroligt på skolan den senaste tiden. Under hösten har elever fått nya obehöriga vikarier till följd av sjukskrivningar och lärare som sagt upp sig.

– Två av mitt barns lärare har slutat under hösten och efter jul kommer mitt barns mentor också att sluta, utan att vi vet vem som ska ta över. Eleverna kämpar för att höja sina betyg men bedömningarna är så bristfälliga att eleverna tappar motivationen, säger föräldern som tillsammans med andra anmält skolan till Skolinspektionen.

Hos lärarförbundet i Täby har man fått signaler om att lärarna upplever en högre arbetsbelastning.

– Skolan har haft ett bra rykte tidigare och varit en bra arbetsplats. Nu verkar förutsättningarna för läraruppdraget ha förändrats och lärarna upplever en högre arbetsbelastning. De har fått mer undervisningstid samtidigt som ingenting annat har plockats bort, säger Carolina Morell, lärarförbundets ordförande i Täby.

Mitt i har även tagit del av ett mejl från lärarna på skolan om att de inte har någon information att ge om framtiden på Bergtorp. De skriver bland annat:

De sista dagarna har det varit en hel del som hänt kring skolans ledning och hur framtiden på Bergtorp ska se ut. Det handlar t.ex. om att vi ska bli en Bilingual skola och vilka arbetssätt som skall användas på skolan  samt vem som ska bli rektor

De skriver också att de inte har någon mer information om detta än vad föräldrarna har och att de hänvisar till vd Peter Bergström.

Bergtorpsskolan. Foto: Erik Lejdelin

Inga fler kommentarer

Mitt i har försökt få kontakt med lärare på skolan samt Futuraskolans vd utan resultat. Mats Vikström vill inte kommentera uppgifterna om den nya internationella läroplanen eller uppgifterna om lärarnas arbetssituation mer ingående.

– Lärare har en hög arbetsbelastning på alla skolor. Och det är svårt för många skolor att få behöriga vikarier, säger han.

Är du nöjd med ditt arbete på skolan?

– Jag är nöjd med mitt arbete som lärare och som rektor under hela mitt arbetsliv. Jag ser nu fram emot nya utmaningar.