Nu återvänder kräftan till Mälaren

Efter flera decienner av fattig kräftfångst i Mälaren verkar det lilla leddjuret vara på uppgång – särskilt i vatten i norra Stockholm.

  • Publicerad 13:08, 31 jul 2017

Kräftpremiären närmar sig med stormsteg. Om man nu får kalla det kräftpremiär då det idag främst handlar om handelns säljstart av kräftor.

– Förr fanns ett premiärdatum för kräftfisket men nu är det upp till den som äger fiskerätten i en viss sjö. Men även om man får fiska året runt är det bästa fisket från början av augusti till mitten av september, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent på Stockholms länsstyrelse.

I Stockholmstrakten finns det kräftfiske i flera insjöar men även i Mälaren.

– Där är det rätt mediokert kräftfiske, säger Andersson.

Mälarkräftan på väg tillbaka

Det gjordes försök att plantera in signalkräftor i Mälaren under 90-talet. I flera år var fisket bra men sen dess har kräftbeståndet minskat rejält.

– Det hände någonting och vi har ingen aning aning om vad det var, säger Henrik C Andersson.

Men nu verkar kräftbeståndet vara på uppgång igen, menar Gunnar Berglund som är fiskekonsulent i Stockholms stad. Sen 2015 har fångsten kräftor varit större, särskilt i norra delarna av Mälaren till exempel vid Kairo i Upplands Väsby och Näsfjärden i Upplands-Bro.

– Det är absolut läge att pröva fisket i Mälaren igen. Särskilt i Näsfjärden, Löparfjärden och vid Blackeberg., säger Gunnar Berglund.

Vissa sjöar får vila i år

Att vi har haft en förhållandevis sval vår pekar mot att kräftorna kan pika i slutet av augusti.

Även om kräftorna är på uppgång verkar intresset för att fiska ha mattats ut de senaste åren.

– Vi vill ju att folk ska komma ut och njuta av naturen, inte bara sitta hemma och och spela data, säger Gunnar Berglund.

Är du sugen på att prova köper du fiskekort antingen från sportfiskarna för fiske i insjöar eller Stockholms stad för fiske i Mälaren. Då ingår även en kväll med fiske i sjö.

Vilka sjöar som har kräftfiske varierar från år till år. Genom att rotera mellan sjöarna får kräftbeståndet en chans att växa till sig under viloåren.

Fakta

Här kan du fiska kräftor

Mälaren: 13 augusti till 9 september, bonuskväll i insjö 26 augusti

Trehörningen, Huddinge: 8 augusti till 30 september

Långsjön, Huddinge: 8 augusti till 30 september

Sicklasjön, Nacka: 8 augusti till 30 september

Flaten, Söderort: 8 augusti till 30 september

Söderbysjön, Nacka: 8 augusti till 30 september

Ulvsjön, Nacka: 8 augusti till 30 september

 

Källa: Sportfiskarna, Stockholms stad
Visa merVisa mindre