Återlanseras. Theresia Billberg och Ulf Slotte på kulturföreningen Aspen ska snart plocka fram Valands gamla inredning ur gömmorna. Foto: Claudio Britos

Nu återskapas 50-talet i Aspuddens nya bio

Snart ska Valands 50-talsinredning bli en del av den gamla kvartersbion som just nu återuppstår i Aspudden. Till hösten släpps publiken in.

  • Publicerad 12:07, 29 jun 2020

Det saknas fortfarande en duk och ett 100-tal sittplatser men biosalongen börjar ändå arta sig inne på Aspen. Här ska det redan i höst börja visas film igen, precis som det gjordes på 50-talet.

Mycket av grovjobbet är klart nu och källarlokalen börjar därmed bli redo att få en nygammal skrud. I gömmorna står det nedlagda kaféet Valands inredning och väntar på ett “respektfullt giftermål” mellan det klassiska konditoriet och biografen, säger Ulf Slotte och Theresia Billberg på kulturföreningen Aspen.

– En del tänker att Valand ska återuppstå men så blir det inte. Mycket är väldigt slitet och sönderbrutet så tyvärr går inte allt att använda men inredningen kommer ändå vara platsens smycke, säger Theresia Billberg.

Lokalt kulturhus. Theresia Billberg och Ulf Slotte utanför Aspens framtida entré, där bygget pågår för fullt inför hösten premiär. Foto: Claudio Britos

Tufft ekonomiskt

Köpet av 50-tals interiören blev möjlig tack vare en crowdfundingkampanj som drog in hela 458 200 kronor i vintras. Kulturföreningen bakom bion har också fått bidrag från staden på drygt en miljon kronor, pengar som var viktiga för att komma igång med renoveringen, men de räcker långt ifrån hela vägen.

Runt 3,5 miljoner räknar föreningen med att bygget av Bio Aspen kommer att kosta. En hel del av finansieringen bygger på privata lån.

Det här gör att allt inte kommer vara klart när det lokala kulturhuset smygöppnar till hösten. Det nya kulturtorget, med plats för mindre scenframträdanden, och bistron kommer byggas upp efter hand när pengarna från filmvisningarna börjar rulla in.

Allt eftersom ska också uthyrningen av lokalerna komma igång till aktörer som vill fixa teater, spelningar, stand up och andra kulturevenemang. Suget är stort, menar Ulf Slotte.

– Det här är ett gräsrotsprojekt och ett slags experiment som kommer visa om det går att starta en kulturverksamhet i Stockholm utan stora investerare. Jag hoppas det och ser verkligen att det behövs lokaler för det fria kulturlivet, säger han.

Salongsbygge. Här inne ska runt 100 personer kunna se på film när bion är klar. Foto: Claudio Britos

Ett nytt kulturhus

Aspen ska bli en kvartersbio, ett kulturhus och en bistro.

Lokalen liggaer på Hägerstensvägen 100 i Aspudden.

Här ska det visas film, scenkonst, hållas möten och andra kulturevenemang.

Målet är att öppna i höst.

Visa merVisa mindre