Yvonne Johansson, 83, tycker att det räcker nu. Foto: Victor P. Munther

Nu är vi 45 000 Väsbybor – är det nog nu?

45 000 invånare i Upplands Väsby, men nu får det räcka. Eller kanske några få till. Och så behövs ett BB och fler restauranger efter en dag i den härliga naturen. Ja, ungefär så låter det när Väsbyborna får tycka till om kommunen – som sett till befolkningsmängd är större än någonsin.

  • Publicerad 14:57, 6 sep 2018

Det är en härlig sensommardag i Upplands Väsby. På en bänk utanför Väsby centrum sitter Yvonne Johansson, 83, och njuter i solen. Framför sig har hon en utriven sida från valuppslaget i veckans Mitt i Upplands Väsby.

– Det är inte lätt att välja. Jag har ett parti till riksdagen, ett till landstinget och ett till kommunen. Men det är svårt, de hittar på sådana tokerier, säger hon och syftar på Väsby Entré.

– Vad ska vi med det till? Alla de pengarna kunde man gjort något bättre av. Det är ju inte klokt!

”Idiotisk station”

Yvonne Johansson har bott i Väsby sedan 2004. När hon får höra att vi nu är 45 000 invånare i kommunen blir hon brydd.

– Det visste jag inte. Men hörre du, jag tycker nog att vi ska stanna där. Annars blir det för mycket tokerier. Ta till exempel att de la ner Löwet och så ökar de på Arlanda, samtidigt som man ska bygga den här idiotiska stationen.

Trots att Arlanda ligger ett stenkast bort, lyfter Yvonne Johansson fram den härliga luften och närheten till allt som det bästa med Upplands Väsby.

– Vi har det så luftigt här och det är lätt att komma till allting. Tänk dig centrum här, egentligen är det bara ett BB som fattas. Annars kan du leva hela ditt liv här.

Tygaffär högt upp på priolistan

Inne i svala Väsby centrum flanerar Catarina Österholm, 75. Hon har bott i Väsby i 52 år.

– Det bara växer och växer. När jag kom hit 1966 bodde det bara 13 000 här. Det har ju blivit så mycket större, men jag tycker att centrum försämrats. Vi behöver inte fyra optiker här och två affärer som gör naglar. Jag vill ha en tygaffär i stället.

Vad är det bästa med att bo i Väsby?

– Det är lagom avstånd till stan och nära till naturen. Sen har vi väldigt bra kommunikationer och nära till Arlanda. Den tiden jag jobbade så tyckte jag att det var bra att bo precis mellan jobb och semester.

Catarina Österholm, 75.

Saknar bra restauranger i Väsby

Jaana Koivisto är ”under 60 år” och tycker att det är positivt att Väsby växer. Men lagom är bäst.

– Det får inte bli för stort, vi har ändå så nära till Stockholm. Viktigast är att kommunen utvecklas och att det finns saker att göra. Restaurangbranschen här är till exempel inte mycket att hurra för. Man vill ju tillbringa kvällarna här och kunna äta god mat, men just nu är man nästan så illa tvungen att åka in till Stockholm, säger hon.

Jaana Koivisto.