– Vi hoppas att det här ska bidra till att fler använder papperskorgarna, nu när de är lite roligare. Och så får barnen med sig något och kan sprida budskapet, säger Ingrid Mattsson, projektledare som arbetar med miljö- och klimatfrågor i Sollentuna.

Teckningen på papperskorgens ena sida försettller en saxofon, och den andra pryds av en tecknad basketkorg. Varannan gång luckan öppnas ljuder en liten saxofontrudelutt, och varannan gång hörs i stället ljudet av en basketboll som landar i korgen. På papperskorgens tak sitter solceller som försörjer papperskorgen med energi till ljudspelen.

Inte mindre än tre nämndordföranden var på plats för att vara med på invigningen – Thomas Ardenfors (M), Soley Aksöz Lithborn (M) och Jonas Riedel (C) – och när alla tre hade sagt några ord var det dags för de två elever som ritat teckningarna att få äran att börja fylla papperskorgen.

– Har ni med er något skräp nu då? ropar Thomas Ardenfors.

Skräp i beredskap

Det var dåligt med det, men Inger Mattsson var väl förberedd och hade med sig ett bananskal och lite annat smått och gott i skräpväg.

Det är inte första gången Vaxmoraskolan kammar hem ett slags miljöpris. I fjol vann Barbara Schipperges, ämneslärare i NO, teknik och trä- och metallslöjd kommunens pedagogpris i klassen hållbarhet.

– Jag försöker få in det i alla mina ämnen. I slöjd till exempel kan vi använda återvunnet material. Jag är engagerad i miljöfrågor och det försöker jag förmedla på lektionerna, säger hon.

Teckningstävlingen startades i samband med de årliga skräpplockardagarna en nationell kampanj som drivs av Håll Sverige Rent för att lära barn och ungdomar om nedskräpning. I Sollentuna deltog cirka 11 500 barn i årets aktiviteter i våras.

Fågelsången vann i våras

Under kampanjperioden arrangerade Håll Sverige Rent en teckningstävling för barn och elever i förskolor och skolor i hela Sverige, som gick ut på att designa en egen papperskorg – och det var Fågelsångens förskola i Tureberg som vann. Deras teckningar finns nu på två papperskorgar, en i Malmparken och en på Tusbystråket.

– Eleverna hade så många bra tankar så vi frågade Håll Sverige Rent om vi fick sno deras idé och ha en egen papperskorgsvling här i Sollentuna – och då vann Vaxmoraskolan, säger Inger Mattsson.