Nu är Vaxmoraskolan en certifierad Generation Pep-skola

I förra veckan belönades Vaxmoraskolan för sitt arbete med rörelse och hälsosamma matvanor. Skolan är nu en certifierad Generation Pep-skola.

  • Publicerad 06:40, 27 maj 2022

Vi har sett att våra elever mår bättre, koncentrerar sig bättre och presterar bättre.

Skolan har fått ett bevis på certifieringen i form av ett diplom signerat av Generation Peps verksamhetschef Carolina Klüft och prins Daniel, som är en av initiativtagarna.

– Att uppmärksammas för det arbete vi lägger ned betyder otroligt mycket för oss som skola, och så klart också för personal och elever. Vi har sett att våra elever mår bättre, koncentrerar sig bättre och presterar bättre när vi jobbar aktivt med hälsosam mat och fysisk aktivitet, säger Meliha Djuric som jobbar på Vaxmoraskolans fritids.

Hon har dokumenterat skolans arbete med att ha fysiska aktiviteter för alla minst 60 minuter varje dag.

– Ofta blir det mer. De har idrott i skolan och rör sig på rasterna och även på fritids. Maten har vi också satsat på, att eleverna ska äta nyttigt, säger hon.

Sex kategorier

Vaxmoraskolans arbete med Generation Pep startade i augusti i fjol. Då fick skolan skatta sitt nuläge i sex olika kategorier kring fysisk aktivitet och hälsosam mat. Sedan tog man fram konkreta handlingsplaner. När skolan kunde skatta sig högt på alla sex områden gick Generation Pep igenom handlingsplanen – sedan fick skolan certifieringen.

– En certifiering innebär att hela skolan har tagit krafttag och att alla delar på skolan verkligen finns där för att stötta eleverna till en bättre fysisk hälsa, säger Carolina Klüft verksamhetschef på Generation Pep.

Kontinuerligt jobb krävs

Certifieringen firades i onsdags i förra veckan med festligheter på fotbollsplanen vid Vaxmoraskolan. Det var gemensamma aktiviteter, och skolans nya Generation Pep-flagga hissades.

Certifieringen från generation Pep sträcker sig därför bara ett år framåt – sedan kan skolan ansöka på nytt.

Fler behöver röra sig mer

Kronprinsessparet är initiativtagare till organisationen Generation Pep, vars syfte är att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa.

Pep-rapporten 2021 visade att endast 14 procent av barnen i Sverige har en hälsosam livsstil, och att bara två av tio barn rör sig i minst 60 minuter om dagen som är rekommendationen från Världshälsoorganisationen WHO.

För att stötta skolorna i sitt hälsoarbete finns det kostnadsfria verktyget Generation Pep Skola, och skolor som arbetar aktivt med verktyget kan sedan hösten 2020 bli certifierade.

Alla skolor som har fått certifieringen för 2022 firar detta på sin respektive skola under maj månad.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentuna FK fixar 10-årskalas på söndag

Nyheter Fritt inträde på jubileumsdagen på Vallen I år fyller Sollentuna FK tio år som förening, och det firas med en jubileumsdag på Sollentunavallen på söndag den 21 augusti.tisdag 16/8 11:10

Lokalpolisen rycker ut till grannarna

Nyheter Pressad sommar. "Händer något i grannkommunen så har våra patruller fått åka dit" Fler allvarliga brott i regionen under sommaren har gjort polisen i Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna, allt mer pressade. – Det har inte funnits mycket luft i systemet, säger kommunpolis...måndag 15/8 10:40

Så drabbas ridskolan av inflationen

Nyheter Kan tvingas höja avgiften: "Känns riktigt jobbigt" Dyrare el, diesel och foder – för Överby ridskola har inflationen lett till mörka orosmoln på ridskolans himmel."Vi är beroende av det mesta som ökat, vi är ganska utsatta", säger Lena Wiman,...fredag 12/8 16:12