Simmande groda i Älvsjöreservatet. Foto: Johan Pontén/Miljöförvaltningen

Nu är tiden inne för att rädda Långsjöns grodor

Så hår års vandrar tusentals grodor och paddor till Långsjön för att leka. "Rädda Långsjöns Grodor" hoppas att så många som möjligt sluter upp för att rädda dem från att bli överkörda.

  • Publicerad 06:40, 31 mar 2021

En liten spade, mjuka handskar, en hink och en duk att täcka över hinken med. Det är allt som behövs för att rädda grodor från att slaktas på vägarna.

Och nu är rätt tid att agera. Under april vandrar tusentals grodor och paddor från Älvsjöskogen och från villaträdgårdar, ner till Långsjön och till groddammar i närheten.

– Vissa år har vi ordnat grodsafari för barn och samlat folk för att informera om grodvandringen men i år gör vi inte det på grund av corona. Vi hoppas att så många som möjligt hjälper till ändå, säger Roland Berndt, som var med och grundade "Rädda Långsjöns Grodor" (RLG) 2004.

1 500 räddningar om året

Sedan dess har engagerade Älvsjö- och Huddingebor varsamt burit tusentals groddjur till Långsjön, där de leker under våren. Många av dem skulle annars ha blivit överkörda.

– De år vi fört noggrann statistik har folk rapporterat in 1 200–1 500 räddningar. Dessutom har det tillkommit groddammar som också gynnar grodorna – Långsjödammen, Vårgårdadammen och Korkskruvedammen, säger Roland Berndt.

Bär reflexer!

Strategiska ställen att leta grodor på är Myrvägen/Korkskruven, Långsjövägen nedanför Långsjöbranten, slutet av Svartlösavägen och, på Huddingesidan, smågatorna ner mot Långsjön.

– Ju mörkare det är när man går ut desto bättre. Därför uppmanar vi folk att ha reflexer och signalväst, säger Roland Berndt.

Grodor leker i en av groddammarna i Älvsjö. Foto: Johan Pontén/Miljöförvaltningen

Vill ha skyltar

RLG betyder mycket för grodornas situation i området. Men alla räddas inte. Bara vid Myrvägen blir hundratals grodor överkörda varje år, enligt Roland Berndt. Där ska Stockholms stads trafikkontor sätta upp grodskyltar. Huddinge kommun ska å sin sida sätta upp skyltar vid grodstråket nära Långsjöparken.

Räkna gärna grodorna du räddar

Rädda Långsjöns grodor vill gärna ha in statistik från räddningsaktionerna.

Skriv ner datum, antalet räddade grodor och paddor (om ni ser skillnaden).

Notera också antalet överkörda groddjur ni ser. Mejla materialet till roland.berndt@telia.com

Tänk på att plocka upp grodorna varsamt och att hälla ut dem mycket försiktigt, i vattnet eller vid stranden. För dem till Långsjön, Korkskruvendammen eller Långsjödammen, om de verkar vara på väg dit.

Visa merVisa mindre

Alkärret i Älvsjöskogen är en av de natruliga dammar som finns i Älvsjö, vid sidan av de anlagda groddammarna. Foto: Johan Pontén/Miljöförvaltningen