Nyöppnat. Fritidsledaren Mehdi Ellafi spelar fotbollsspel med sonen, 10-åriga Hamoda. Klassiska parkleken Stråket som öppnade redan på 1960-talet har öppnat igen. Foto: Stefan Källstigen

Nu är Stråkets parklekshus öppet igen

Råttproblemen är borta. Huset vid parkleken Stråket i Hässelby strand är åter öppet och bemannat efter att det varit stängt i två år.

  • Publicerad 14:19, 21 sep 2021

Alla har inte föräldrar som stöttar eller umgås med dem

2019 stängde stadsdelsförvaltningen Stråkets parklekshus. Råttor hade skrämts efter Förbifart-sprängningarna och invaderat huset.

Nu två år senare är huset sanerat och personal åter på plats i lokalerna. Barn och unga kan på nytt spela pingis, biljard och sällskapsspel och pyssla fram till klockan 17 om dagarna.

I köket går det att fixa mellanmål och våfflor.

Upprustat utomhus

Längdhoppsgropen och basket- och tennisplanen utanför har rustats upp.

Mehdi Ellafi har arbetat i 36 år med västerorts barn och ungdomar. Hans uppgift är att locka barn och unga till parkleken igen. "Vi behövs för att lyssna på barnen efter skolan. Alla har inte någon som gör det", säger han. Foto: Stefan Källstigen

Det är egentligen bara barnen i det som ska vara parklekens målgrupp 10-12 år som saknas när Mitt i hälsar på en eftermiddag i september.

– Jag tror och hoppas att de kommer hit. Alla har inte föräldrar som stöttar eller umgås med dem. Som hjälper dem hitta till någon idrott, säger mångåriga fritidsledaren Mehdi Ellafi, 63.

Ute på gården är det fullt med betydligt yngre barn som flockas och leker. Föräldrar och förskolelärare gassar sig i solskenet.

"Bra plats"

Mehdis Ellafis egen son, 10-åriga Hamoda, är inne i huset en sväng inför sin karateträning. Han spelar lite fotbollsspel med pappa och äter mellanmål.

– Det är bra plats att vara på mellan skolan och träningen, säger han.

Stråket öppnade redan på 1960-talet och ligger vackert belägen i Hässelby strand. En gång i tiden var Hässelby känt för parklekarna, men två av dem har lagts de senaste åren. Husen anses gamla.

Har planer. Fritidsledaren Mehdi Ellafi har planer på att arrangera Fifa-turneringar, bak- och grillkvällar på parkleken. Foto: Stefan Källstigen

Den politiska majoriteten tycker att pengarna behövs till andra saker, medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill rusta upp.

Stora renoveringsbehov i stadens parklekar

Mehdi Ellafi anser att parklekarna alltid varit en bra social skola för barnen.

– Jag är hård, men tuff och rättvis mot alla barn. De kan alltid komma till mig, hur gamla de än blir, säger han.

Ännu en parkleksbyggnad i Hässelby på väg att rivas

Även för de med funkationsvariationer

Dagen efter är Mitt i här igen. Det är invigning av det som fått namnet Funkistorsdagar. En vardag i veckan ska Stråket vara extra vigt åt barn och unga med funktionsvariationer från Hässelby, Vällingby och Bromma. Det sker drygt 2,5 år efter att funkisgården Backstage i Vällingby plötsligt lades ned.

Kanske blir Funkistorsdagarna garanten för att Stråket kommer leva kvar de kommande åren.

– Funkisverksamheten kommer inte stänga igen. Om så bara en ungdom kommer hit så är det 100 procent bättre än om ingen kommer, säger Henrik Myhrvold, biträdande chef på enheten för förebyggande verksamhet i Hässelby-Vällingby som ansvarar för fritidsgårdarna och parklekarna.

Parklekarna i Hässelby och Vällingby

Fyra bemannade parklekar:

Stråkets parklek, Strandliden 19, Hässelby strand

Ådalens parklek, Ångermannagatan 107, Vällingby

Guldets parklek, Gulddragargränd 9-13, Grimsta

Parkleken Gulsippan, Gulsippsgränd 2, Backlura

Parklekar som i dag är obemannande:

Ripvidets parklek, Blåeldsvägen 14, Smedshagen/Vinsta

Starbos parklek, Storvretsvägen 155, Nälsta/Spånga

Nyligen stängda:

Hässelängens parklek, Beata Sparres gränd 24, Hässelby

Källa: Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

Visa merVisa mindre