2019 stängde stadsdelsförvaltningen Stråkets parklekshus. Råttor hade skrämts efter Förbifart-sprängningarna och invaderat huset.

Nu två år senare är huset sanerat och personal åter på plats i lokalerna. Barn och unga kan på nytt spela pingis, biljard och sällskapsspel och pyssla fram till klockan 17 om dagarna.

I köket går det att fixa mellanmål och våfflor.

Upprustat utomhus

Längdhoppsgropen och basket- och tennisplanen utanför har rustats upp.

Det är egentligen bara barnen i det som ska vara parklekens målgrupp 10-12 år som saknas när Mitt i hälsar på en eftermiddag i september.

– Jag tror och hoppas att de kommer hit. Alla har inte föräldrar som stöttar eller umgås med dem. Som hjälper dem hitta till någon idrott, säger mångåriga fritidsledaren Mehdi Ellafi, 63.

Ute på gården är det fullt med betydligt yngre barn som flockas och leker. Föräldrar och förskolelärare gassar sig i solskenet.

"Bra plats"

Mehdis Ellafis egen son, 10-åriga Hamoda, är inne i huset en sväng inför sin karateträning. Han spelar lite fotbollsspel med pappa och äter mellanmål.

– Det är bra plats att vara på mellan skolan och träningen, säger han.

Stråket öppnade redan på 1960-talet och ligger vackert belägen i Hässelby strand. En gång i tiden var Hässelby känt för parklekarna, men två av dem har lagts de senaste åren. Husen anses gamla.

Den politiska majoriteten tycker att pengarna behövs till andra saker, medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill rusta upp.

https://www.mitti.se/stockholm-direkt/stora-renoveringsbehov-i-stadens-parklekar/repuah!wgs5bpJRzkVtdUV0XivvQ/

Mehdi Ellafi anser att parklekarna alltid varit en bra social skola för barnen.

– Jag är hård, men tuff och rättvis mot alla barn. De kan alltid komma till mig, hur gamla de än blir, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/annu-en-parkleksbyggnad-i-hasselby-pa-vag-att-rivas/repuhz!OmsOaq2kzlkojvTNJO5xBA/

Även för de med funkationsvariationer

Dagen efter är Mitt i här igen. Det är invigning av det som fått namnet Funkistorsdagar. En vardag i veckan ska Stråket vara extra vigt åt barn och unga med funktionsvariationer från Hässelby, Vällingby och Bromma. Det sker drygt 2,5 år efter att funkisgården Backstage i Vällingby plötsligt lades ned.

Kanske blir Funkistorsdagarna garanten för att Stråket kommer leva kvar de kommande åren.

– Funkisverksamheten kommer inte stänga igen. Om så bara en ungdom kommer hit så är det 100 procent bättre än om ingen kommer, säger Henrik Myhrvold, biträdande chef på enheten för förebyggande verksamhet i Hässelby-Vällingby som ansvarar för fritidsgårdarna och parklekarna.