Nu är störst risk för krock med älg

De senaste veckorna har två personer krockat med älgar i Värmdö. Nu som risken är som störst att stöta ihop med djuren. – Det gäller att hålla ögonen öppna, säger Torbjörn Nilsson, viltvårdare i Värmdö kommun.

  • Publicerad 16:15, 3 aug 2015

I september och oktober är älgarna brunstiga och kan dyka upp lite varstans på vägarna. Tidiga mornar och vid skymning är det därför viktigt att se upp.

De senaste veckorna har två älgar blivit påkörda i Värmdö. En i Bullandö och en vid Mölnviksrondellen vid Värmdö marknad. Den senare olyckan skedde vid 22-tiden i onsdags när en älg sprang upp på vägen precis innan rondellen.

Föraren, en kvinna, klarade sig utan fysiska skador, men fick en intryckt vindruta och stora plåtskador på bilen.

Älgen blev så skadad av krocken att kommunens viltvårdare Torbjörn Nilsson gav sig ut för att söka upp och avliva den.

– Vi letade efter den men hittade den inte. Men polisen hade efteråt sett en älg springa på motorvägen och kan den springa så långt så är den kanske inte allt för skadad, säger han.

Hittills i år har 82 trafikolyckor där älgar har varit inblandade inträffat i länet. Snart är det även jaktsäsong, något som får älgarna att bli stressade och söka sig ut ur skogarna och ut på vägarna. Då ökar även risken för älgkollisioner.

– Det är nu de börjar röra på sig. Olyckorna kommer nu, titt som tätt, så det gäller att hålla ögonen öppna, säger Torbjörn Nilsson.

Det viktigaste för att undvika en kollision är att vara uppmärksam i trafiken och hålla nere hastigheten där varningsmärken för vilt finns. Men om olyckan ändå är framme finns knep för att minska risken för allvarliga personskador.

– Försök att träffa bakdelen på älgen, säger Torbjörn Nilsson.

Fakta

Så gör du om du kört på vilt

Ser du en älg på avstånd, undvik att tuta och blända ner till halvljus. En skrämd älg kan bete sig oberäkneligt och innebära fara.

Enligt jaktförordningen är den som kört på eller hittar en trafikskadad älg skyldig att ringa 112 och göra en polisanmälan.

Att inte anmäla är straffbart.

Platsen för kollisionen måste märkas ut så att eftersöksjägare lättare kan hitta djuret.

Visa merVisa mindre