Nu är stora bostadsbygget i Stadshagen igång

Nu har stadens förtätning av Stadshagen dragit igång.

  • Publicerad 17:03, 14 sep 2020

I Stadshagen planerar staden för bland annat cirka 1800 nya bostäder, ny skola, förskolor, lokaler, kontor och en underjordisk tennis. Nu har projektet byggstartat på allvar. Det är Primula Byggnads AB som är först ut med sitt projekt i korsningen Sankt Göransgatan/Mariedalsvägen. Markarbetet och trädfällning är redan i full gång på platsen där tidigare en tillfällig förskola stod.

Klart för stor förtätning på Kungsholmen

BYGGER. Nu har Primula satt igång bygget av sitt kvarter i korsningen Mariedalsvägen/Sankt Göransgatan. Foto: Primula Byggnads AB & DinellJohansson/Per Brandt

150 hyresrätter (2-5:or) ska det bli i deras u-formade kvarter, varav ett punkthus på 14 våningar som ska kretsa kring ett av tre nya torg i Stadshagen-projektet, Västra torget. Dessutom en lokal för en fullsortiments livsmedelsbutik. Våren 2022 hoppas bolaget inleda en successiv inflyttning som ska slutföras året därpå.

– Vi tycker att det är positivt med fler bostäder i denna del av Stadshagen. En blandning av kontor och bostäder medför att platsen blir befolkad även på kvällar och helger, säger Jonas Petré, projektchef på Primula.

SNART BYGGDAGS. Så här ska JM:s hus vid Sankt Göransparken se ut. Foto: JM

Snart rullar även arbetet igång vid Sankt Göransparken, där JM ska bygga två hus med totalt 65 bostäder med en restauranglokal mot torget, där har bolaget nu valt att göra dessa till ägarlägenheter. I den första etappen har 30 av 32 bokats och snart säljstartar deras andra etapp. JM hoppas inleda inflyttningen i december 2022.

– Erfarenheter såhär långt i projektet är att kunderna är positiva och ser stora fördelar med den frihet som ägande innebär, säger Carina Bossi, projektledare på JM Bostad Stockholm.

Boende samlar namn mot sprutbyte på Kungsholmen

I oktober/november räknar bolaget med att dra igång arbetet på platsen.
Enligt exploateringskontoret har de inte spikat hur arbetet med övriga etapper kommer att se ut. Det finns heller inget nytt förslag att presentera för ersättningsplanen för den fotbollsplan som försvinner när delar av Stadshagens IP bebyggs.

För fler bilder, se bildspelet i videon ovan.

Fler byggen på gång

Ytterligare två byggherrar ska ta plats i korsningen Sankt Göransgatan/Mariedalsvägen. Ovanpå t-baneuppgången ska Svenska Hem i Bromma bygga ett 12-våningshus med 119 bostadsrätter och de hoppas starta markarbeten innan årsskiftet.

I korsningen Sankt Göransgatan/Warfinges väg ska Balder riva deras hus för att bygga cirka 100 bostadsrätter fördelat på fyra hus med 6–11 våningar samt med lokaler i bottenvåningarna. Rivningen är planerad att vara klar till sommaren 2021 och byggstart därefter med planerad inflyttning 2023.

Här hittar du stadens projektsida för Stadshagen

Visa merVisa mindre