VACCINERAD. Laila Laatikainen på Hedvigsgården i Upplands Väsby var en av de som vaccinerades av sjuksköterskan Zahra. Foto: Privat

Nu är snart alla äldre vaccinerade – dags för personalen

Nu har alla på kommunens äldreboenden fått sin första dos vaccin mot covid-19. Och på fredag är det dags för personalen. "Det känns helt fantastiskt", säger Ariana Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

  • Publicerad 17:00, 13 jan 2021

Vi har jobbat oavbrutet hela veckorna för att få till det.

MAS. Ariana Forsberg är medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Upplands Väsby kommun. Foto: Privat

På tisdagen fick de tre första personerna i Upplands Väsby den första dosen vaccin mot covid-19. Det var äldreboendet Hedvigsgården på Hasselgatan som var först ut. Sedan stod Brobacken och Speldosan på tur.

– Det har gått jättebra. Nu är 140 patienter på våra kommunala äldreboenden vaccinerade med en första dos. Den andra dosen får de om tre veckor, säger Ariana Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Upplands Väsby kommun.

Under onsdagen var det dags för de boende på Lavendelgårdens att få sprutan. Även de boende på Väsbys privata äldreboendena ska enligt uppgift nu vara vaccinerade i den första omgången.

Har alla tackat ja till att bli vaccinerade

– Några få har tackat nej genom anhöriga eller god man. Det är ett val vi får respektera. Vaccinationen är frivillig, så vi kan inte tvinga någon, säger Ariana Forsberg.

Hon betonar dock att personalen på äldreboenden och inom hemtjänsten följer samma hygienregler och användande av skyddsutrustning som före vaccinationen.

– Man kan inte slappna av bara för att vaccinationen är genomförd, säger hon.

På fredag och lördag är det dags för personalen på äldreboenden och inom hemtjänsten att bli vaccinerade. Regionen har slutit avtal med en privat aktör som ska vaccinera all personal, totalt 800 personer i Upplands Väsby.

Och här är Upplands Väsby faktiskt först ut med vaccinatörens mobila enhet för personalvaccination. 

– Jag var väldigt snabb att svara på Regionens frågor om vaccinering, där har vi verkligen legat i framkant, säger Ariana Forsberg.

Hur känns det att komma i gång?

– Helt fantastiskt! Vi har jobbat oavbrutet hela veckorna för att få till det. Det är ett stort maskineri med att få till lokaler, säkerhet och frivilliga.

Enligt socialchef Magnus Lublin är de kommunala äldreboendena efter en tuff vår nu helt smittfria.

– Det känns oerhört skönt av vi nu kan komma i gång med vaccinering och erbjuda skydd till såväl brukare som personal.