Rörligt. 150–200 träd per år flyttas i Sverige med maskiner av det här slaget. Foto: Region Stockholm

Nu är sju träd med rötter på rull i trafiken

Har du sett några träd susa förbi på gatan idag? I staden har nämligen flera träd med rötter fått fötter. Sex körsbärsträd och en lind som tidigare har stått i Stigbergsparken på Södermalm ska få nytt hem på Campus Albano.

  • Publicerad 09:28, 14 apr 2021

I samband med anläggandet av nya tunnelbanestationen Sofia i Stigbergsparken på Södermalm behövde en del träd fällas. Sju kunde däremot i stället flyttas.

Detta med hjälp av en maskin, en av sex i sitt slag i Europa, hämtad från Tyskland.

Sex körsbärsträd och en lind ska köras i skytteltrafik runt staden till nya Campus Albano, som anläggs mellan KTH och Frescati.

– Den här maskinen kostar 15–20 miljoner kronor, och används för att flytta träd över hela Europa, säger Michaela Caballero Rosenholm, hållbarhetshandläggare för Nya tunnelbanan.

Halvnio på tisdagsmorgonen hämtades första trädet för turen norröver. Tisdag och onsdag kommer träden att köras genom staden.

– Det var häftigt att se första trädet tas upp. Det är som en glasskopa som gräver sig ner runt trädet från två håll, och lyfter det med rotsystemet kvar, säger Michaela Caballero Rosenholm.

Blir del av Nationalstadsparken

Trädens nya hemvist blir i Campus Albano, som just nu håller på att byggas strax söder om Frescati. När området ska stå klart 2023 ska området husera fyra universitetsbyggnader och ungefär tusen studentbostäder.

– Träden planteras direkt i den del av parken där vi anlägger en sorts skogsmiljö, med träd av olika ursprung och ålder. Alla ska blomma under olika säsonger, så det blir fina växlingar under året, säger Anna Martin, projektområdeschef på Akademiska hus.

– Området är en del av Nationalstadsparken, och det här är ett sätt att fläta samman Campus med befintlig miljö. Då är det fint att få redan uppväxta träd.

Vandringsträd. Totalt sju träd ska med den här maskinen flyttas från Stigbergsparken till nya Campus Albano. Foto: Region Stockholm