Här drar ivriga ungdomar iväg under det första lopp på nya XCO-banan i Sigtuna. Foto: Fredrik Buchaus

Nu är Sigtunas nya mountainbikebana invigd

Drygt 70 cyklister deltog under premiärloppet på den nya XCO-banan i Stadsängarna. De yngsta deltagarna var bara sex år gamla och de äldsta över 70 år.

  • Publicerad 07:59, 30 aug 2021

Det är jätteroligt att deltagarna verkar vara så nöjda.

Förra veckan anordnade Sigtuna Sports Club sin första mountainbiketävling på delar av den nya XCO-banan. Tävlingen var en del i serien Upplands Cup Mountainbike.

Drygt 70 cyklister deltog under den varma sommarkvällen – de yngsta deltagarna var bara sex år gamla och de äldsta över 70 år. Deltagarna var förutom från Sigtuna framför allt från närområdet – Uppsala, Enköping, Täby, Knivsta och Bålsta. Och en hel del publik hade tagit sig till banan och hejade på de tävlande.

– Vi har alla jobbat hårt med förberedelserna inför tävlingen och det är jätteroligt att deltagarna verkar vara så nöjda. Sigtuna XCO-bana är en av Sveriges främsta mountainbikebanor och det är kul att få visa upp den under en sån här tävling, säger Ulf Höglin som är ordförande i Sigtuna Sports Club.

Flera val i loppet

Ivrigast var nog de yngsta barnen när de ställde upp sig på startlinjen. Barnen mellan 6 och12 år körde mellan ett och tre varv på en sträcka på 1,9 kilometer, beroende på åldersgrupp. På vissa partier hade åkarna möjlighet att göra flera spårval, antingen välja en svårare men snabbare väg, eller en enklare men lite långsammare väg.

Tävlingen genomfördes utan några skador eller större incidenter.

Fler tävlingar

Efter loppet stannade de flesta kvar för en pratstund och fika. Den nya XCO-banan och arrangemanget fick beröm av de tillresta. Det var definitivt inte den sista tävlingen som kördes på XCO-banan. Klubben har fått mersmak och vill till och med växa i framtiden.

– Nästa år satsar vi på att anordna en tävling i SWE Cup och då höjs kraven ytterligare med fler tävlande från den yppersta Sverigeeliten, säger Ulf Höglin.

Nu pustar klubben ut ett tag innan det den 28 augusti är dags att arrangera Sigtuna Swimrun.

Sigtunas XCO-bana:

En XCO-bana är en anlagd mountainbikebana med byggda hinder och svårigheter.

Sigtunas bana är fem kilometer lång och grundbanan är en lättåkt trekilometersbana på stenmjöl.

Sedan finns ett segment på ungefär två kilometer som är för erfarna åkare. Här finns bland annat byggda hopp, broar, skarpa kurvor och en spiral.

Alla kan cykla på XCO-banan. Allt som krävs är en cykel lämpad för stigcykling, hjälm och handskar.

Visa merVisa mindre

Nästan dubbelt så många smittade

Nyheter Stora skillnader i olika områden En ökning från vecka 36 till vecka 37 i antalet smittade i Sigtuna kommun. Inget nytt dödsfall, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport.fredag 24/9 10:15

Sigtuna faller i företagsranking igen

Nyheter Tappat från 16 till 75 plats på nio år När Sigtunaföretagare rankar kommunen faller den på Sverigelistan för sjunde gången på nio år.onsdag 22/9 11:57

Känd Sigtunadoldis med i "Draknästet"

Nyheter Entreprenören Jonas Eriksson hetare än någonsin I somras satt han dagligen i EM-studion och hans nya padelbana i Sigtuna stadsängar invigdes. Nu kan Sigtunabon Jonas Eriksson även titulera sig som drake.måndag 20/9 10:08