Nyklippt. Här klipper kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) och Sigtuna IF:s ordförande André Muskus bandet till äventyrsgolfen. Foto: Catarina Sandin

Nu är Sigtunas nya golfbana invigd

Den efterlängtade äventyrsgolfbanan i Sigtuna är nu invigd. – Alla har väntat på något roligt efter det här tråkiga coronaåret, säger Catarina Sandin.

  • Publicerad 09:00, 5 jun 2021

Banan är Sigtunas nya smycke precis vid Mälarens kant där vikingarna för 1 000 år sedan steg i land

Under torsdagen invigdes Sigtunas nya äventyrsgolfbana med dunder och brak. Inte från himlen då vädret visade sig på sin vackraste sida dagen till ära.

Äventyrsgolfen är ett samarbete mellan Sigtuna IF, Sigtuna museum, Sigtuna guideförening och Destination Sigtuna. Det är klubben som finansierat banan.

– Vi i Sigtuna IF är så otroligt glada och stolta över att vår fina äventyrsgolfbana nu äntligen är färdig att öppnas precis lagom till sommaren. Banan bemannas av Sigtuna IFs ungdomar och föräldrar så det blir en bra start på sommarlovet för dem, säger Catarina Sandin som är vice ordförande i Sigtuna IF.

Så blir Sigtunas nya minigolfbana

Banan startar symboliskt med en runsten och spelar man sig kronologiskt igenom historien via Vikingabåten, Kungastaden, Mynten, Ruinen, Mariakyrkan, Klockstapeln, Rådhuset, Stadshotellet, Sigtunastiftelsen, Stora gatan och sist men inte minst Sigtuna IFs eget hål.

Varje golfhål har en historisk koppling som man via en QR-kod på skyltarna kan hitta mer spännande information och dramatiserade kortfilmer som Sigtuna guiderna spelat in vid de olika platserna i staden.

– Förra sommaren hade vi otroligt många besökare, både Sigtunabor och turister och i år förväntar vi oss ännu fler i och med att den nya banan är så unik. Den är Sigtunas nya smycke precis vid Mälarens kant där vikingarna för 1 000 år sedan steg i land för att handla varor här i staden, säger Catarina Sandin.

Kommuntoppen spelade banan

På plats vid invigningen var kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) och klippte bandet tillsammans med Sigtuna IF:s ordförande André Muskus.

Olov Holst passade även på att spela på banan. Nu ser han fram emot en sommar med turister i staden igen.

– Sigtuna stad är och ska vara en plats som lockar besökare och vi vet att Strandpromenaden är ett välbesökt stråk, framförallt på sommaren. Under 2021 och 2022 utvecklar och förändrar kommunen området mellan ångbåtsbryggan och början av Stora Malmgatan för att vara mer välkomnande för såväl sigtunabor som turister, säger Olov Holst.

Förra året blev nya Borgmästarängen färdig och är nu en välbesökt plats för alla åldrar. Den nya äventyrsgolfbanan blir ett komplement till det kommunen gjort och planerar göra i området.

– Det är imponerande att se hur bra det blev med de Sigtunaspecifika banorna och det historiska inslaget är fantastiskt, säger han.

Banan öppnar i dag, lördag den 5 juni kl 11:00 och öppettiderna finns på Sigtuna Äventyrsgolfs Instagram och Destination Sigtunas hemsida.

Våg av telefonbedrägerier i Märsta

Nyheter 21 fall av bedrägeri anmäldes i juni Som mest har ett brottsoffer förlorat upp emot 200 000 kronor när en våg av så kallade vishing-brott svept över Märsta. Enligt polisen är det främst äldre som utsätts för bedrägerierna.fredag 23/7 14:53

396 nya bostäder planeras i Sigtuna stadsängar

Nyheter Byggherre får grönt ljus Flera nya byggen är på gång i Sigtuna stadsängar. Nästan 400 nya hem håller på att färdigställas i området det kommande året.måndag 19/7 14:57

Kommunen öppnar del av Midgårdsbadet

Nyheter Men utomhusbadet är fortsatt stängt hela sommaren Sedan den 15 juli är det fritt fram att plaska i inomhusdelen av Midgårdsbadet. Men på grund av smittrisken är utomhusdelen fortsatt stängd. "Jag tror att folk kommer respektera råden", säger kultur-...fredag 16/7 12:05

Bilolycka på E4 vid Arlanda – flera skadade

Nyheter "En person var fastklämd" meddelar polisen Fem personer har fått föras till sjukhus efter en bilolycka på E4 vid Arlanda.onsdag 14/7 17:12

De vandrar för välgörenhet – från Umeå till Stockholm

Nyheter Ska samla in pengar till utsatta kvinnor Elina och Ebba samlar in över 200 000 kronor för att hjälpa kvinnor i behov av humanitär hjälp i Sydsudan. Vi tar ett snack med dem när de passerar Bollstanäs.onsdag 14/7 16:13

Kommunen inför parkeringsförbud vid Munkholmsbadet

Nyheter Gäller resten av sommaren Vägarna ner till Munkholmsbadet får parkeringsförbud för att underlätta framkomligheten för räddningstjänsten, meddelar kommunen.måndag 12/7 9:56