Lokaltidningen Mitt i Sollentuna har tidigare berättat om Röda Korsets beslut att stänga sin butik Kupan på Malmvägen i Tureberg.

Anledningen var att utgifterna var för stora med två anställda och en stor lokal, vilket gjorde att butiken inte gav något överskott som kunde skickas till katastrofhjälp.

Enbart volontärer

Bara drygt två veckor efter att den förra butiken stängdes kunde Röda Korset i lördags slå upp portarna till den nya butiken som ligger alldeles intill polisstationen.

– Här har vi ett nytt koncept och lokalen är bara på 130 kvadratmeter, den förra var på 500 plus 200 i lagerytor. Dessutom har vi numera enbart volontärer som jobbar i butiken, säger Joakim P Stockhaus.

En av dem är Rikard Eriksson som har jobbat i den gamla butiken två dagar i veckan i ett år.

– Men nu har jag precis börjat jobba fem dagar i veckan. Jag trivs jättebra och det är jättekul! säger han.

"En ny chans"

Rikard Eriksson berättar att han kom till Kupan via Misa, ett företag som matchar ihop arbetsplatser med folk som har varit utan jobb länge.

– Jag har haft psykiska besvär och har fått en ny chans när jag kom hit. Jag har försörjningsstöd men idén är att jag kan börja söka andra jobb nu när jag kan visa att jag orkar jobba fem dagar i veckan. Inom ett år kan jag nog söka vanliga jobb, säger han.

Kollegan Alexander har bara jobbat i butiken i en vecka, men även han är väldigt nöjd.

– Det här är helt nytt för mig. Jag jobbade förut inom hotell och turism och upplevde det hektiskt, säger han.

– Jag ville göra något helt annat än innan så jag kontaktade Joakim och fick komma hit. Det ger mig lugn och ro för själen och här är en jättebra grupp människor i alla åldrar och med alla ursprung. Nu laddar jag batterierna och vid årsskiftet kanske jag börjar plugga.