Mordförsök. Förra säsongen avslutades med att Alexandra Rapaports favoritkaraktär Sonja sköts ner. Nu rör hon på sig igen. Foto: Sacharias Källdén

Nu är Rapaport tillbaka med Gåsmamman

Förra säsongens gangsterdrama avslutades med att hon brutalt sköts ner. Men nu är Gåsmamman ändå tillbaka. Alexandra Rapaport berättar hur hon gjorde skakande research för att spela en skoningslöst vingklippt Sonja, och om sin kärlek till kvarteren på Kungsholmen.

  • Publicerad 17:00, 7 nov 2019

Humor svart som snutkaffe. Det är en viktig ingrediens i krimmaren "Gåsmamman", succéserien som idag rullar ut sin fjärde säsong. Utan skratt blir det för tungt för tittarna att följa historien om Sonja Ek, trebarnsmamman som sugs in i en våldsam och mörk undre värld.

Eller, som huvudrollsinnehavaren Alexandra Rapaport själv uttrycker det: "Vi är jätteroliga".

– Utan humor blir det en eländesskildring som ingen vill se. Ofta är det inte en karaktär som försöker vara rolig, utan det dråpliga består uppstår i situationen. Balansen mellan skämt och allvar är svår och det har hänt att vi klippt bort när vi ballar ur, säger skådespelarveteranen, som 2017 vann Kristallen för sin gestaltning av Sonja.

Se Stockholm från tv-soffan

Rapaport tycker att om man köper premisserna för "Gåsmamman" och dess universum, så är det bara att "åka med och förbereda sig på att det blir äckligt ibland."

Där finns ett ständigt driv framåt, noll dötid, och hon beskriver den nya säsongen som att de dragit åt skruvarna än mer kring familjen Eks pressade situation. Det är de mest brutala och dramatiska avsnitten hittills – trots att förra vändans final var att Sonja rått blev nedskjuten utanför sitt hem.

"Sonja är jävligt konvalescent"

Fyran inleds därför med att hon vaknar upp på sjukhus efter att ha varit nedsövd i ett halvår.

– Det är mysigt att återvända till en karaktär man tycker om. Här är den nya infallsvinkeln, som jag måste ha för att utmanas och inte bli tråkig, att Sonja är jävligt konvalescent. Hon vaknar jättehandikappad och har för första gången ett fysiskt motstånd.

Hollywoodstjärnor. Alexandra Rapaport inspireras av Naomi Watts och Meryl Streep. Foto: Sacharias Källdén

Starkt möte

För att tackla tolkningen gjorde Rapaport för första gången i sin karriär research: på ett rehabiliteringshem i Sköndal, där man även sedan spelade in.

– Det är bara tio personer som ligger där, alla väldigt svårt skadade. Man blir tagen, det blir man. Den känslan av att inte kunna röra sig, för att musklerna förtvinat, det var det jag ville fånga i Sonja.

Hon minns ett möte på hemmet särskilt väl.

– Vi träffade en man som var helt förlamad. Personalen frågade honom om det var okej att vi var där, och fick ja. Jag hörde och såg inget svar, han hade inte en fungerande muskel i ansiktet. Men han hade ett sätt att röra ögonen för att kommunicera. Han satt där och kämpade. Det var starkt.

Många favoriter på Kungsholmen

47-åringen är stolt Kungsholmsbo sedan 1991. En hel del i nya "Gåsmamman" är även inspelat i stadsdelen, främst kring Kungsholmstorg och Grubbensringen.

Det är ett vackert område som hon älskar och lokalpatrioten listar Wilmer kaffebar, torget, Piperska muren och Rådhuset som favoritställen. Löpslingan går såklart längs Norr Mälarstrand.

– Kungsholmen är kanon. För mig är det ett litet samhälle där jag har min trygghet. Det kan gå lång tid utan att jag ens lämnar stadsdelen, säger hon, samtidigt som hon tycker att det är bökigt att hennes favorithälsokostbutik ligger "ända borta vid Fridhemsplan".

– Och ja, det är tråkigt att de bygger överallt och gräver upp alla gator, herregud. Men så är det att bo i en stad.

"Gåsmamman" säsong fyra har premiär den 7 november på C More. Och kommer på TV4 längre fram.

Vad händer sen med morsan?

Det är för tidigt att sia om det blir en säsong 5 av "Gåsmamman". Det beror på hur den fjärde tas emot.

"Efter den tredje sa jag att det inte skulle bli mer. Men det blev ett jättetryck på oss från publiken då folk var upprörda. De ville ha en fortsättning. Tittarna var arga, ledsna, bestörta över att vi avslutade med att Sonja blev skjuten. Det var ett starkt och oväntat slut som jag drev igenom. Då kändes det ändå kul att få berätta vidare."

Visa merVisa mindre