I juni förra året klubbades beslutet i kommunfullmäktige om att anställa två kommunvakter för att öka den upplevda av trygghet hos Täbyborna.

LÄS ÄVEN: Kommunvakter ska hjälpa till att hålla ordning på buset

Men på grund av corona har processen försenats och först den 25 februari var Daniel Banhart på plats. Den andra kommunvakten ska anställas så snart som möjligt.

– Eftersom det är ny tjänst utifrån Täbybornas önskemål så får vi se hur jag gör bäst nytta. Men tanken är att jag blir som en förlängd arm och spindeln i nätet för att öka tryggheten, säger han.

Möten och fältarbete

Syftet är att arbeta både brottsförebyggande och trygghetsskapande. I dagsläget består en del av arbetsuppgifterna av att sitta med samverkansgrupper med bland andra olika avdelningar inom kommunen, lokalpolisen och fältare. På så sätt ska Daniel Banhart varje vecka få en lägesbild och se var han kan hjälpa till.

En annan del är att röra sig ute bland folk och svara i en telefon dit Täbybor kan ringa.

– Det har handlat om frågor kring belysning i parker, någon ungdomsfest, och att det har varit väldigt skräpigt på någon plats. Jag åker ut, rapporterar och ser om det är något jag kan hjälpa till med eller om ärendet ska skickas vidare, säger Daniel Barnhart.

Projektet ska pågå i två och sedan ska Täbyborna få vara med och utvärdera det. Därefter fattas beslut om ifall det ska fortsätta eller om det ska göras om på något sätt.

God respons

Enligt Daniel Barnhart har responsen från folk så här långt varit god. Han jobbar vardagar, men också kvällar och helger.

– Jag hoppas på att kunna besöka skolor när det är möjligt igen och nästa vecka ska jag till en seniorverksamhet.

Kan det inte finnas en risk att det blir mest möten istället för konkret jobb ute bland folk?

– Både ja och nej. De här veckorna har jag varit ute på flera grejer, till exempel en lekpark som helt saknade belysning och som jag skickade vidare direkt. Men det beror ju också på hur enheterna agerar på det jag rapporterar och hur Täbyborna använder mig såklart.