– Mallas monument är en av de vackraste och mest minnesvärda platserna i parken, men det var i så dåligt skick att man knappt kunde urskilja texten på stenen, säger Benkt Kullgard (M).

Han är ordförande i valnämnden i Sollentuna, men har också ett stort intresse av att bevara kulturarvet och genomför guidade rundvandringar i Edsbergsparken.

– Det kändes tråkigt och näst intill pinsamt att visa upp denna sevärdhet som länge varit utsatt för bristande underhåll. Men nu kan även dagens Sollentunabor med glädje nyttja samma lokala utflyktsmål som familjen Rudbeck kunde under 150 år, säger Benkt Kullgard.

Lera mjukade upp smutsen

Den första delen i behandlingen var en lerinpackning, nästan som en spa-behandling för stenar, som pågick i två veckor.

– Vi använde bentonitlera som har en bra förmåga att hålla vatten. Den har konsistens som en tjockare majonnäs och fäste bra på stenen, och gjorde att smuts och lavar mjukades upp, säger Paterik Stocklassa som är medlem i Nordiska Konservatorsförbundet och Stockholms hantverksförening, och en av tiotalet professionella stenkonservatorer i Sverige.

Sista steget var att måla och förgylla texten, på båda sidorna av stenen. Och nu är det alltså klart.

"Vår historia helt enkelt"

Räddningen av minnesstenen är en del av arbetet med att bevara kulturarvet i Edsvik förklarar Thomas Ardenfors (M), ordförande i SKAB som har stått bakom projektet och även är ansvariga för kulturfastigheterna i Edsvik och i övriga delar av kommunen.

– Jag tror att det är viktigare än någonsin att vi påminner om vart vi kommer ifrån och vad som format vår kommun. Vår historia, helt enkelt. Bland allt som finns att berätta har det rests minnesstenar på några platser. Vi ska bli bättre på att vårda dem och göra dem tillgängliga för fler, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/anne-berit-visar-vagen-till-sollentunas-runstenar/repuhE!vHE0pIcKbxxZ7a@KJtbDA/

Stenen i Monumentsallén restes i maj 1809 efter en skiss som Malla Silfverstolpe Montgomery hade gjort för att bearbeta sin sorg efter att hennes mormor Magdalena von Mentzer och hennes kusin och nära vän Thure Axel Rudbeck båda hade gått bort med bara några månaders mellanrum.