Nu är kulturhuset i Östberga fyllt av liv

I söndags var det inflyttningsfest på kulturhuset i Östberga. Nu är det full fart på bibblan. – Det betyder mycket för Östberga att få en mötesplats, säger besökaren Max Wilén.

  • Publicerad 11:46, 19 sep 2018

Mahmoud Semir och Vince Blom botaniserar bland böckerna på bibblan i Östberga kulturhus. De går i klass 5A på Östbergaskolan och har gått över till biblioteket efter skoldagens slut.

Mahmoud har redan läst ut boken han lånade dagen innan.

– Det var så korta kapitel. Det var Kapten Kalsong och Den stora toalettattacken. Jag såg filmen i somras och gillade den. Boken var jättebra, säger Mahmoud Semir.

Han väljer en ny bok i serien på engelska, medan Vince väljer en på svenska. Killarna är glada över det nya biblioteket.

– Det är jättebra. Då slipper vi åka till Årsta, säger Vince Blom.

Frida Ulvegren frågar Mahmoud Semir och Vince Blom om de vill vara med i bokklubben. ”Jag måste gå hem, men kanske nästa tisdag” säger Mahmoud. Foto: Anna Z Ek

Skrivarcirklar och författarkvällar

Det är två dagar efter invigningsfesten och andra dagen som biblioteket har öppet. Allt är inte klart i det nya kulturhuset, men mycket har hänt sedan Mitt i fick tjuvkika på lokalerna för ett par veckor sedan. Nu är hyllorna fyllda med böcker och det är inrett med soffor och färgglada tyger.

Här får du en tjuvtitt på Östberga kulturhus

– Det var fullt med folk här igår kväll tills vi stängde klockan 19, många mellanstadiebarn, säger Frida Ulvegrem, mediepedagog.

Biblioteket har en massa aktiviteter. På tisdagseftermiddagar är det bokcirkel för barn i åldern 9-12 år och på torsdagseftermiddagar är det pyssel med boktema. För vuxna – eller från 13-99 år – finns det skrivarcirklar.

– Vi kommer att ha författarkvällar och en skrivarcirkel för vuxna, eller från 13 och uppåt. Det är bara att dyka upp när man vill. Vi hoppas att många ska hitta hit, säger Frida Ulvegren.

Emil Enerud, 4 år, läser högt för pappa Max Wilén om Kungskobran och andra slingrande djur. Foto: Anna Z Ek

”Östberga har fått en mötesplats”

I sagohörnan sitter Emil Enerud, 4 år, och läser högt för pappa Max Wilén ur en bok om grodor och reptiler.

– Det är jättebra för Östberga, det blir en mötesplats. Vi var här på invigningen och jag hoppas att vi kommer att vara med på flera aktiviteter. Det är enkelt att slinka in här efter hämtning eller gå förbi på helgen och ta en kaffe, säger Max Wilén.

Therese Leuchovius tror att hon kommer att besöka kulturhuset en hel del. Bland annat öppna förskolan med dottern Märta. Foto: Anna Z Ek.

Therese Leuchovius kikar runt bland föräldraböckerna.

– Jag ville kika in och se hur det ser ut. Det är jättefint. Jag kommer nog att vara här en hel del på öppna förskolan och så låna böcker förstås. Jag såg att de har tidningar här också, då kan man ju bara gå hit och sätta sig och läsa en stund, säger Therese Leuchovius.

Hala Jari och Suhila Alsuhili träffas i kulturhuset för en pratstund. Foto: Anna Z Ek

Hela huset har flexibla lösningar med dörrar som kan stänga till vissa delar, medan andra är öppna.

I en soffa sitter Hala Jari och Suhila Alsuhili.

– Vi pratar samma språk så vi träffas här för att sitta och prata en stund, säger Hala Jari.

Hon studerar till tandsköterska och tänker sitta här och plugga en del framöver.

– Det blir bättre och bättre här i Östberga. Det här är en plats där jag vågar gå in, det är inte bara för ungdomar, det är en plats för alla, säger hon.