Bosse och barnbarnet Rut utanför huset på Blästervägen i Fullersta. Foto: Pekka Pääkkö

Nu är julljusen tända hos Bosse i Fullersta

Att besöka julhuset på Blästervägen i Fullersta har blivit en kär tradition för många Huddingebor. I år har Bosse Larssens julsaga fått en ny del och en alldeles speciell stjärna svävar över julljusen – tillägnad Bosses fru Agneta, som gick bort tidigare i år.

  • Publicerad 17:15, 5 dec 2019

Klockan 15 den första advent tände Bosse Larssen på Blästervägen alla julljus i trädgården. Hans dotter med familj var där, liksom några grannar och andra som strövade förbi.

– För mig är det inte bara julbelysning. Det är en installation, säger han.

För många Huddingebor har det blivit en självklar jultradition att gå förbi huset i juletid.

Många ser till att ha vägarna förbi Blästervägen 11 i adventstid. Foto: Pekka Pääkkö

En svävande stjärna

Bosse har skrivit en saga om julljusen: ”Ekorren och bigarråträdet” som handlar om när han släckte dem efter klagomål från en granne och när han tände dem igen. Besökare få ta en lapp i en låda och läsa sagan. I år har har sagan fått en ny del som handlar om ekorrens fru. Ljuset i hennes hjärta håller på att försvinna och han blir ledsen. Men en ny stjärna tänds på himlen.

– Jag har satt en stjärna högt upp i en tall, det ser ut som att den svävar på himlen.

Fullerstas strålande julstjärna har slocknat

Stjärnan är tillägnad Bosses fru Agneta som gick bort i februari.

Bosse Larssens saga leder fram till den svävande stjärnan, som sitter högst upp i en tall bakom huset. Foto: Pekka Pääkkö

Vill göra det fint för Agnetas skull

Julutsmyckningen var deras gemensamma projekt, men han tvekade inte att fortsätta utan henne.

– Det är väl ett sätt för mig att bearbeta min sorg. Hon var sjuk redan förra året, och då ville jag göra det så fint jag kunde så att hon skulle bli glad.

Bosses julljus skänker också glädje till många Huddingebor.

– Det är roligt att se alla förväntansfulla barn och vuxna. Den här glädjen tar fram det goda hos människor, säger han.

Hoho. Barnen får lämna önskelistor till tomten, och Bosse svarar så gott han kan. Foto: Pekka Pääkkö

Tomten bor i garaget

I garaget bor en tomte som barnen får lämna önskelistor till. Bosse försöker svara alla barn som uppgett sin adress och lägger sedan tomtens svar i deras brevlådor.

.– Jag skriver att om de är snälla och borstar tänderna ska nog tomten lyssna på deras önskningar. Men jag kan ju inte lova att de får det de önskar sig.

Är det inte resursslöseri med all belysning, kanske någon tänker. Bosse säger att han använder ledlampor som är energisnåla och att han klimatkompenserar genom att stänga av värmen i ett rum, i garaget och på verandan.

Han vill gärna sprida det goda julbudskapet.

– När man ser hur mycket ondska det finns i världen, och jorden som håller på att gå i bitar, tror jag att vi behöver glädje och godhet.