Åkersbergabon Jens Bergström, är en av de första som fått mästarbrev i tatueraryrket. Foto: Stefan Källstigen

Nu är Jens i Åkersberga mästare i tatuering

Jens Bergström på Heavenly Ink i Åkersberga är en av de tolv första i världen att tilldelas mästarbrev i tatuering – det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke. Mästarbrevet fick han förra veckan vid en ceremoni i Stockholms stadshus.

  • Publicerad 15:46, 12 nov 2018

– Det kändes fantastiskt, säger Jens Bergström som driver Heavenly Ink i Åkersberga.

I onsdags förra veckan blev han och elva andra tatuerare fick ta emot sina mästarbrev, de första någonsin. Samtidigt delades även gesällbrev ut som en del av Sveriges hantverksråds årliga gesäll- och mästarbrevsutdelning.

Bevis på yrkesskicklighet

Diplomen är ett kvitto på yrkesskicklighet.

– Man kan säga att det är klassat som ett konsthantverk nu, säger Jens Bergström-

Jens Bergström gör gärna realistiska motiv. Foto: Stefan Källstigen

Jens började som tatuerare 1997. 2002 öppnade han egen studio, Heavenly Ink på Bergavägen i Åkersberga. Nu är studion först i landet med att ta emot gesäller för det praktiska provet.

– Trenderna när det gäller motiv är väldigt flytande. De kan vara väldigt lokala och variera från stad till stad, berättar han.

90-talet är tillbaka

På 1990-talet var det kinesiska tecken och tribaler som var hett.

– Sedan försvann det och ersattes av annat. Nu är det mycket mandala (geometrisk form som förekommer inom hinduism och buddhism) och andra österländska mönster.

Men Jens spår att 90-talet är på väg tillbaka.

– Typiska motiv som efterfrågades på slutet av 90-talet är på tapeten igen och det känns ju riktigt roligt. En klassisk panter kan ju aldrig vara fel.

Numera gör Jens mest lite större tatueringar, som täcker hela armar och ryggtavlor. Hans specialitet är mer realistiska motiv, ofta inspirerade av fotografiska förlagor.

– Jensa är grym. Han är jättebra, säger kunden Magnus som ligger utsträckt för att få vänsterarmen gaddad.

En sittning kan ta 5-6 timmar.

Fotografiska avbildning är en specialitet. Foto: Stefan Källstigen

– I dag kör vi hela dagen. Jag föredrar att köra utan bedövning. Jag tycker man får bättre resultat då, säger Jens.

– Det är klart att det svider lite. Men jag brukar säga: Vill man vara fin får man lida pin.

Fakta

Mästarbrev

  • ”Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare”. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare.
  • Gesäll- och mästarbrev delas ut i ett 70-tal olika hantverksyrken, allt från gitarrbyggare och guldsmeder till frisörer och hudterapeuter.
Källa: Sveriges Hantverksråd
Visa merVisa mindre