Nu är guldbron äntligen här – men dramatiken är inte slut

Efter en farofylld resa och månads försening har Slussens guldbro nu anlänt till sin slutdestination. Mitt i Stockholms reporter Lisa Bonnichsen var på plats när den nalkades.

  • Publicerad 11:26, 12 mar 2020

Det blev en folkfest – eller kanske snarare guldfeber – när det kinesiska fartyget sakta gled in i Saltsjön i onsdags.

Färgglada ballonger dansade i snålblåsten, kinesiska flaggan viftades och adrenalinet pumpade hos tjänstemännen som i flera år arbetat med projektet.

Hundratals Söderbor och tusentals andra spanade i skärgården och på stadens kajer för att få en första glimt av den omtalade huvudpersonen: Slussens nya huvudbro.

Helt ärligt tyckte jag att den såg lite pluttig ut.

Själv stod jag på en smockfull pressläktare vid Katarinahissen, där alla stora mediehus fanns representerade.

Känslan när bron gled in? Helt ärligt tyckte jag att den såg lite pluttig ut. Kanske var det för att vi stod på långt avstånd. Men ankomsten kändes ändå högtidlig som ett kungabröllop, med all uppståndelse.

Och efter runt en månads försening var det nästan lite komiskt att den med minutprecision kom fram på exakt utsatt tid, kl. 14.00.

Den långa resan, med stormar på Biscaya, pirater som hotade vid Afrikas horn och specialutbildade lotsar är slut.

Men dramatiken är inte över.

I natt sänks skeppet i plurret för att bron ska kunna lossas.

Sedan är det dags för ett av de svåraste momenten – monteringen (som sker nästa helg).

Och den görs inte i en handvändning. Det krävs centimeterprecision för att få in bron i fästena, ett arbete så komplicerat att det beräknas ta flera veckor.

Därefter ska den åtttafiliga kolossen asfalteras och utsidan får sin guldiga finish. På bron ska sedan såväl bilar som bussar, gående och cyklister ta sig från Söder till Gamla stan och vice versa med start hösten 2020.

Att guldbron varit kritiserad, för såväl klimatpåverkan som att den enligt motståndare är en usel ersättning för Slussens klöverbladslösning, märktes inte av vid ankomsten.

På flera sätt blir den nu en symbol för det nya Slussen. Ett nytt landmärke. Vare sig man gillar den eller inte.