AIK-anfallaren Emma Lundh har gått från att i unga år aldrig känt riktig glädje i landslagsmiljö till att nu ­älskar tanken på landslagsspel. På lördag hoppas hon få sina första landslagsminuter. Foto: Chris Anderson

Nu är Emma redo

Det dröjde sex allsvenska fotbollssäsonger innan Emma Lundh gjorde sig kvitt talangbördan och valde att satsa. Nu hyllar hon assisterande förbundskaptenen Lilie Persson som fått henne på rätt spår.

  • Publicerad 15:42, 3 feb 2014

På lördag spelar Sverige träningslandskamp mot Frankrike i Amiens. AIK:s Emma Lundh är med i truppen och får hon starta eller hoppa in blir det hennes förs-ta minuter i damlandslaget. Att debuten dröjt så länge har Emma svårt att förklara.

– Det är så mycket. Jag var nöjd som 16–17-åring. Spelade bara på.

IFK Viksjö och BP fostrade Emma Lundh tidigt. 2006, året hon blev 17, gjorde hon allsvensk debut i Hammarby. Hennes talang var omvittnad, men varken hon själv eller klubb- och landslagsledare kunde vägleda talangen till något större.

Utan att be om det önskade hon att någon skulle ställa rätt krav på henne för att kunna nå nästa nivå.

– Jag var inte stabil som person för att lyckas säger hon.

2010 lade hon faktiskt av i några månader, men började igen.

Efter spel i Hammarby, Djurgården, AIK och Tyresö kom vändpunkten med Linköpings FC 2012. Tränaren Jörgen Pettersson fick Emma att vilja prestera och U23-kaptenen Lilie Persson sa sedan rätt saker. Emma blev OS-reserv på hemmaplan det året.

– Jag har aldrig varit bättre än då. Lilie fick mig att vilja utvecklas.

Vad Lilie sa, och som andra tidigare misslyckats med, har Emma svårt att sätta fingret på.

– Jag törs inte svara på hur jag inspirerat Emma, säger Lilie Persson, numera assisterande till landslagets tränare Pia Sundhage.

– Möjligen fick jag Emma att förstå att det är otillräckligt att leva och träna som en elitspelare då och då.

För Emma blev det vägskälet. Hon börja jobba med och uppskatta fysträningen.

Lyckan i Linköping blev ettårig. Brosk i knät opererades bort i december 2012. Med bästa tänkbara sjukgymnast, Annica Näsmark, samt en enklare vardag med nära och kära, bröt Emma kontraktet, flyttade hem och hade magkänslan att AIK var bästa alternativet.

I juli var hon tillbaka igen efter rehabträning och gjorde sådana intryck att hon senare togs ut till landslagets novemberläger.

– Då gick hon in och visade sina styrkor och hade högre fysisk nivå än förr, säger Lilie Persson.

Från att i unga år aldrig känt riktig glädje i landslagsmiljö är det nu en Emma Lundh som älskar tanken på landslagsspel.

– Det är bland annat Lilies förtjänst, säger Emma.

Fakta

”Det är skönt att slå ur underläge”

Namn: Emma Lundh.

Ålder: 24 år.

Bor: Solna.

Studerar: Barnskötare.

Klubb: AIK.

Position: Forward.

Kvaliteter: Teknisk spelare med bra skott.

Om AIK:s chans som allsvensk nykomling: Vi blir tippade att åka ur, men det är skönt att slå ur underläge. Är vi många som snuddar vårat max finns alla möjligheter.

Aktuell: Kan landslagsdebutera på lördag.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Simhall och bibliotek öppna trots nya råden

Nyheter Trots nya strängare corona-råd i Stockholm kommer inte Sundbybergs stad stänga simhallen eller biblioteken. Men blir kommer för många besökare kan maxtak införas.fredag 30/10 14:35

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56