Robert Jelinek från ÖCC hänger på sommartorget i Östberga, Foto: Pekka Pääkkö

Nu är det sommartorg i Östberga

Dans, cirkus, skateboard eller bara skönt sommarhäng. Hela sommaren händer det en massa roliga saker på torget i Östberga. – Vi vill stärka gemenskapen, säger Robert Jelinek, på Östberga community center.

  • Publicerad 14:27, 15 jun 2017

Nu har sommartorget rullar ut i Östberga. Det vanligtvis ganska grå och öde torget har nu fått en matta grön som gräs och en knallrosa sittmöbel. Och nu kommer det hända en massa roliga saker här hela sommaren.

– Idag har vi haft trummor och västafrikansk dans med en massa barn som har varit här, säger Robert Jelinek från Östberga Community Center.

Här kan barn och unga prova på västafrikansk dans, teater, karate, gospel, skateboard, dans och cirkus. Allt är gratis för barn och ungdomar som bor i stadsdelen. Aktiviteterna kräver dock föranmälan och den kan göras till occ@stockhholm.se

Hela programmet för sommarens aktiviteter hittar du här.

Måndagar står parkleken för aktiviteterna, som mest riktar sig till mindre barn. Tisdag, onsdag och torsdag är Östberga community center på plats och deras aktiviteter riktar sig till alla. Fredag, lördag och söndag är Fryshuset på plats med aktiviteter  som mer vände sig mot ungdomar.

Östberga har ett oförtjänt dåligt rykte. Här finns en bykänsla.

Robert Jelinek, ÖCC

Ska stärka gemenskapen

Men den som inte vill delta i någon aktivitet kan bara komma förbi och spela lite pingis, sitta och sola eller hänga en stund och prata med andra som är där. Tanken är att det här ska stärka gemenskapen i Östberga.

– Östberga har ett oförtjänt dåligt rykte. Här finns en bykänsla, säger Robert Jelinek.

Tanken är att sommartorget ska skapa liv och rörelse under sommaren.

– Det är bara att se sig omkring, det här är ingen rolig plats. Här finns ingenting. Det är snarast en landsortsproblematik att servicen slår igen. Det är som Omsele, fast i en storstad.

Men sommartorg vill man hålla platsen levande och skapa gemenskap mellan Östbergabor i alla åldrar. Tisdagar och torsdagar är det frukost till självkostnadspris. En tia för en kaffe och smörgås.

– Vi har stans billigaste frukost, säger Robert Jelinek med ett leende.