Nu är det slutdoftat i Solna

Mark- och miljööverdomstolen har nu fastställt att Solna centrum inte får doftsätta sina toaletter och entréer. –Vissa av dofterna har varit rent av obehagliga, säger centrumbesökaren Sabina Arlinder.

  • Publicerad 16:10, 21 dec 2017

Doftsättningen i Solna centrum har varit en långdragen historia. Det var för två år sedan som miljö- och hälsoskyddsnämnden fick in flera anmälningar om att den starka doften som tillsätts i centrum gav huvudvärk och andra obehag för vissa besökare. Inte minst var det människor med allergier och astma som fick problem. Länsstyrelsen och miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade då att stoppa doftsättningen, vilket sedan överklagades till mark- och miljödomstolen som istället godkände doftsättningen.

Beslutet överklagades sedan av Solna stad till den högre instansen mark- och miljööverdomstolen som nu fastställt miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut om att det inte ska få förekomma doftsättning av entréer och toaletter i Solna centrum.

– Jag tycker att det är bra, eftersom det ökar tillgängligheten för människor. Det är särskilt viktigt ett närcentrum som Solnas, där vi har samhällsservice som vårdcentral och apotek, säger Anna Lasses (C), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, i ett pressmeddelande.

På vintern är det sämre ventilation

När Mitt i besöker köpcentret är det relativt lugnt och stilla. Det känns knappt någon doft, förutom från matkedjorna och bageriet. Bland de övriga besökarna är reaktionerna positiva på veckans besked om doftstopp.

Sabina Arlinder julshoppar med sin son Ville.

En av dem är Sabina Arlinder som för dagen julhandlar med sin son Ville. Hon har upplevt både goda och mindre behagliga dofter i köpcentret tidigare.

– Jag känner till debatten som har varit. Vissa av dofterna har varit rent av obehagliga och man kände att ’åh, här vill jag inte gå in’, och vissa märktes inte alls. I det stora hela spelar det mig ingen större roll, men jag kände av dofterna, absolut, berättar Sabina Arlinder.

Läkaren Dildora Nazarova är också och handlar på Solna centrum och hon tycker att det senaste beslutet är bra.

Läkaren Dildora Nazarova tycker att det är ett bra beslut.

– På vintern är alla fönsterna stängda och då blir det sämre ventilation. Det gör att många kan få ont i huvudet av för starka dofter, säger hon.