Många odlar solrosor, men det är mycket jobb säger Bo Hallmén. Foto: Erik Lejdelin

Nu är det skördetid på Täbys kolonilotter

Bo Hallmén tummar på några mogna grönkålsblad. Centralparkens odlarförening i Täby förbereder inför vintern, men först ska det skördas. – Jag har fått nästan 30 västeråsgurkor i år.

  • Publicerad 17:55, 12 okt 2018

Det är inte bara brittsommar, för medlemmarna i Centralparkens odlarförening är det också skördesäsong.

– När vi började 2014 var det många hundägare som var oroliga över att de inte skulle få ha sina hundar här, men nu har det vänt. Alla är superglada över det här, säger Bo Hallmén från Centralparkens odlarförening.

Bo Hallmén säger att vinterodling har blivit allt mer populärt, som kronärtskocka exempelvis. Foto: Erik Lejdelin

De femtio lotterna badar i oktobersolen. Vissa är redan rensade, andra prunkar av mangold, svällande grönkål och ståtliga solrosor.

– Alla har olika mål med sina lotter. Några satsar bara på grönsaker, andra på blommor. Titta där, han har bara odlat potatis, säger Bo och pekar ner i myllan.

Hur mycket potatis blev det?

– De har vintern räddad kan man säga.

Ett ensamt hallon kämpar sig kvar i oktobersolen. Foto: Erik Lejdelin

Bo Hallmén har själv skördat västeråsgurka och lagt in.

– Det blev nästan trettio stycken. Min rabarberplanta har jag skördat tre gånger i år. Det blev både rabarbersaft och rabarberpaj.

Har ni haft problem med rådjur?

– De gillar ju mangold. Jag hade en pallkrage och den blev nästan helt uppäten. Men jag tyckte att det var roligt att de fick äta lite sånt också.

Gult och rött kort

Lite längre upp för kullen står föreningens lilla stuga. De betalar några tusen kronor i kvartalet till kommunen, själva lotterna bjuder kommunen på.

Femton personer står på kö för att få börja odla i föreningen. När man väl är inne gäller det att sköta sin lott, annars får man gult kort. Vill det sig riktigt illa kan man få rött kort. Då har man en månad på sig att åtgärda bristen, annars ryker man.

Helen och Jan Tabrin har flyttat till lägenhet och stått i kö för att få en lott. Nu står de i sin lott för första gången. Foto: Erik Lejdelin

Jan och Helen Tabrin har stått i kö i ett och halvt år. Nu har de fått nycklarna till föreningsstugan och står framför sin nya lott.

– Vi får se vad vi ska odla. Det kanske blir vinbär och rabarber – kanske gräslök, säger Helen Tabrin.

Har ni odlat mycket tidigare i livet?

– Ja, en del. Vi har haft en kolonilott i Hägernäs och Ängsholmsparken tidigare. Sedan flyttade vi in i en större villa med tomt. Nu bor vi i en lägenhet och har inte haft någon riktig möjlighet att odla, så det här kan nog bli ett bra tidsfördriv, säger Jan Tabrin.

Råkat ut för stölder

Bo Hallmén säger att de haft några fall av stölder. Han fick halva sin rödbetsskörd stulen, en annan blev av med alla sina lökar.

– Men det händer ganska sällan. Knycker de hallon så säger jag att det är betalt och kvitterat. För det har jag själv knyckt så mycket när jag var liten, säger Bo Hallmén och skrattar.

Bo Hallmén säger att de råkat ut för en del stölder. Han misstänker att människor ovetandes tar från deras lotter eftersom kommunens odlingar ligger precis bredvid. Där är det nämligen fritt fram. Foto: Erik Lejdelin