Våren är här! Foto: Lisa Bonnichsen

Nu är det officiellt vår i Stockholm

På fredag kvällen klockan 19.00 utropar SMHI vår i Stockholm.

  • Publicerad 09:23, 22 feb 2020

Enligt SMHI:s definition infaller våren när dygnsmedeltemperaturen varit över noll sju dagar i sträck. Då konstateras retroaktivt att våren anlände den första av de sju dagarna. I Stockholm är den tidigast datum som vår får utropas den 15 februari.

Sjunde dygnet över noll

– Nu är vi inne på sjunde dygnet med temperatur över noll, det tar slut kl 19.00 ikväll, eftersom det meteorologiska dygnet går från 19.00 till 19.00. Tidigast då kan vi utropa att våren anlände den 15 februari, förklarar Max Lindberg Stoltz jourhavande meteorolog på SMHI.

Han och kollegorna höll extra koll på torsdagsdygnet, som var det enda som såg ut att kunna bli kallare än noll, eftersom det var klart och kallt.

Utropas först i kväll

– Men på torsdagseftermiddagen steg temperaturen och dygnmedlet landade till slut över nollan: 2,5 grader på mätstationen i Observatorielunden, säger han.

Så är det vår nu?

– Ja, våren har kommit men vi kan inte formellt utropa den förrän i kväll. Men temperaturen har inte sjunkit under nollan ens i natt så det är ingen tvekan om att dygnsmedlet kommer landa över, säger Max Lindberg Stoltz.

Inte helt ovanligt

Våren är alltså rekordtidig. Men det är inte helt ovanligt med så tidig vår. Även år 2001 kom våren till Stockholm den 15 februari. År 2008 och 2015 kom våren den 17 februari.

Så hoppade vi över vintern helt i år, eller? Nej, vi hade en kallare period i november och då anlände vintern till Stockholm.