The Factory i södra Häggvik kan ersätta Turebergshuset som Sollentunas kommunhus. Foto: Tomas Stark

Nu är det offentligt: Sollentuna kommun kan köpa The Factory

Kommunstyrelsen har godkänt en avsiktsförklaring för att köpa The Factory. Anledningen är att en analys från kommunledningskontoret visar att det är mer ekonomiskt fördelaktigt att köpa en annan fastighet för kommunens verksamheter än att renovera Tureberghuset.

  • Publicerad 10:00, 5 maj 2020

– Med en avsiktsförklaring på plats kan vi nu på djupet undersöka alternativa lösningar för kommunens administrativa center, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande, till kommunens hemsida.

Lokaltidningen Mitt i kunde redan den 24 april berätta om kommunledningens planer på att köpa The Factory i stället för att genomföra den sedan tidigare beslutade renoveringen av Turebergshuset som har varit Sollentunas kommunhus sedan 1976.

Nya uppgifter: Kommunen på väg att sälja Turebergshuset

 

Sekretess före KS

Det var dock mycket hemlighetsmakeri kring ärendet och varken Henrik Thunes eller kommundirektör Per Törnvall var redo att bekräfta uppgifterna och inför kommunstyrelsens sammanträde i går var ärendet belagt med sekretess.

Hysch hysch kring kommunens planer på att sälja kommunhuset

Men nu har kommunstyrelsen alltså tagit beslut om att godkänna en avsiktsförklaring med nuvarande ägaren Centria om att förvärva The Factory, och kommunledningskontoret får i uppdrag att bereda ett ärende om ett eventuellt köp.

Ekonomiska utmaningar väntar

Turebergshuset behöver renoveras och större delen av kommunens verksamheter sitter sedan årsskiftet, som hyresgäst, i The Factory i södra Häggvik.

I mitten av mars fick kommunledningskontoret i uppdrag att se över alternativa lösningar till att renovera kommunhuset, detta på grund av kommunens samlade ekonomiska utmaningar som följd av demografiska förändringar och vikande konjunktur.

Bättre investering att köpa

Enligt analysen är det mer ekonomiskt fördelaktigt, både vad gäller investering och kostnad, att köpa en annan fastighet för kommunens verksamheter, än att renovera Tureberghuset.

I den ekonomiska analysen är en anpassning av The Factory till lämpligt kommunhus inkluderad.

Tas upp i fullmäktige i juni

Kommunledningskontorets nya uppdrag ska presenteras för kommunstyrelsen den 1 juni för att möjliggöra ett slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige den 10 juni.

Fullmäktige ska då ta ställning till om kommunen ska köpa The Factory eller fullfölja projektet med renovering av Turebergshuset.

Sollentuna kommunfastigheter AB, SKAB, har genomfört en upphandling för renoveringen av Turebergshuset, men själva tilldelningsbeslutet skjuts nu upp.

L: ”Vi vill förankra det hos alla”

Liberalernas gruppledare Anna-Lena Johansson betonar att det är väldigt viktigt att involvera alla partier i processen.

– Det här är en så stor fråga och då vill vi förankra det hos alla gruppledare. Det ska inte bli något politiskt tjabbel, vi kommer att bjuda in alla gruppledare nu i maj och se till att alla har all information, säger hon.

Har ni i Liberalerna själva tagit ställning ännu?

– Nej, vi behöver fundera över de mjuka demokratiska värdena av att ha ett kommunhus så centralt som Turebergshuset, nära kommuninvånarna. Och vi ska se om det är billigare att köpa och flytta till The Factory än att renovera Turebergshuset.

Det är det ju enligt kommunledningskontoret analys.

– Ja, men är det verkligen det? Vi kanske tittar på det igen, säger Anna-Lena Johansson.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentuna har utsetts till Årets biltvättarkommun

Nyheter Kreativ informationskampanj gav pris från Hållbar biltvätt. Sollentuna kommun är bäst i Sverige på att informera och uppmuntra sina invånare till att inte tvätta bilen på gatan. Tack vare sina insatser har kommunen nu utsetts till Årets biltvättarkommun 2020...tisdag 20/10 9:47

Nu är Röda Korsets nya second hand-butik invigd

Nyheter Mindre lokal ska ge större lönsamhet. En stund före klockan 11 i lördags började en liten nyfiken kö bildas utanför Röda Korsets nya second hand-butik på Hvidovrestråket i Tureberg. – Härmed förklarar jag vår nya butik invigd, sa Joakim...tisdag 20/10 5:15

Oförändrad skatt i Alliansens budget för 2021

Nyheter De ekonomiska prognoserna präglas av stor osäkerhet. Nu har den styrande Alliansen i Sollentuna presenterat sitt budgetförslag för de kommande åren.måndag 19/10 14:30