The Factory i södra Häggvik kan ersätta Turebergshuset som Sollentunas kommunhus. Foto: Tomas Stark

Nu är det offentligt: Sollentuna kommun kan köpa The Factory

Kommunstyrelsen har godkänt en avsiktsförklaring för att köpa The Factory. Anledningen är att en analys från kommunledningskontoret visar att det är mer ekonomiskt fördelaktigt att köpa en annan fastighet för kommunens verksamheter än att renovera Tureberghuset.

  • Publicerad 10:00, 5 maj 2020

– Med en avsiktsförklaring på plats kan vi nu på djupet undersöka alternativa lösningar för kommunens administrativa center, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande, till kommunens hemsida.

Lokaltidningen Mitt i kunde redan den 24 april berätta om kommunledningens planer på att köpa The Factory i stället för att genomföra den sedan tidigare beslutade renoveringen av Turebergshuset som har varit Sollentunas kommunhus sedan 1976.

Nya uppgifter: Kommunen på väg att sälja Turebergshuset

 

Sekretess före KS

Det var dock mycket hemlighetsmakeri kring ärendet och varken Henrik Thunes eller kommundirektör Per Törnvall var redo att bekräfta uppgifterna och inför kommunstyrelsens sammanträde i går var ärendet belagt med sekretess.

Hysch hysch kring kommunens planer på att sälja kommunhuset

Men nu har kommunstyrelsen alltså tagit beslut om att godkänna en avsiktsförklaring med nuvarande ägaren Centria om att förvärva The Factory, och kommunledningskontoret får i uppdrag att bereda ett ärende om ett eventuellt köp.

Ekonomiska utmaningar väntar

Turebergshuset behöver renoveras och större delen av kommunens verksamheter sitter sedan årsskiftet, som hyresgäst, i The Factory i södra Häggvik.

I mitten av mars fick kommunledningskontoret i uppdrag att se över alternativa lösningar till att renovera kommunhuset, detta på grund av kommunens samlade ekonomiska utmaningar som följd av demografiska förändringar och vikande konjunktur.

Bättre investering att köpa

Enligt analysen är det mer ekonomiskt fördelaktigt, både vad gäller investering och kostnad, att köpa en annan fastighet för kommunens verksamheter, än att renovera Tureberghuset.

I den ekonomiska analysen är en anpassning av The Factory till lämpligt kommunhus inkluderad.

Tas upp i fullmäktige i juni

Kommunledningskontorets nya uppdrag ska presenteras för kommunstyrelsen den 1 juni för att möjliggöra ett slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige den 10 juni.

Fullmäktige ska då ta ställning till om kommunen ska köpa The Factory eller fullfölja projektet med renovering av Turebergshuset.

Sollentuna kommunfastigheter AB, SKAB, har genomfört en upphandling för renoveringen av Turebergshuset, men själva tilldelningsbeslutet skjuts nu upp.

L: ”Vi vill förankra det hos alla”

Liberalernas gruppledare Anna-Lena Johansson betonar att det är väldigt viktigt att involvera alla partier i processen.

– Det här är en så stor fråga och då vill vi förankra det hos alla gruppledare. Det ska inte bli något politiskt tjabbel, vi kommer att bjuda in alla gruppledare nu i maj och se till att alla har all information, säger hon.

Har ni i Liberalerna själva tagit ställning ännu?

– Nej, vi behöver fundera över de mjuka demokratiska värdena av att ha ett kommunhus så centralt som Turebergshuset, nära kommuninvånarna. Och vi ska se om det är billigare att köpa och flytta till The Factory än att renovera Turebergshuset.

Det är det ju enligt kommunledningskontoret analys.

– Ja, men är det verkligen det? Vi kanske tittar på det igen, säger Anna-Lena Johansson.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24