Nu blir det åka av i sommar, för Iman Amira och hennes vänner. Foto: Ingrid Johansson

Nu är det klart – unga åker gratis i sommar

Nu har landstinget bestämt sig: sommarlovskortet ska införas. Och Iman, 15, jublar. Med ett sommarlovskort kan hon ta sig dit hon vill i sommar.

  • Publicerad 17:12, 24 apr 2018

Efter många turer sätter nu trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) ner foten.

På tisdagen skrev han under beslutet om att sommarlovskortet ska införas.

– Vi kan inte vänta längre om vi ska hinna till i sommar, säger han.

Det var i vintras som S-regeringen tillsammans med Vänsterpartiet avsatte 350 miljoner kronor om året i tre år för att barn från årskurs sex upp till och med andra året på gymnasiet ska få åka gratis i kollektivtrafiken.

Men beslutet om den förordning som ska reglera satsningen har ännu inte kommit, vilket har irriterat Tamsons, som även skrivit till infrastrukturminister Tomas Eneroth för att få besked. Han har inte fått något svar.

– Då får vi fatta de nödvändiga besluten själva. Det är alltid bra att ge raka besked och få saker på plats, säger han.

Det betyder jättemycket

Iman Amiri

ImanAmiri, 15 år från Flemingsberg, läste om sommarlovskortet i Mitt i för flera veckor sedan och har ringt och undrat hur det blir. Nu är hon glad:

– Det betyder jättemycket. Man kan åka ut med sina vänner, åka och bada om det är varmt, till stan, åka och bowla. Det är bra också för dem som sommarjobbar, säger hon.

Exakt hur korten kommer att se ut, och hur de ska distribueras är inte klart ännu. Klart är dock att det ska kallas Ungdomsbiljett 2018, och kommer att kunna delas ut till omkring 157 000 ungdomar.

Bidraget till landstinget från staten blir drygt 78 miljoner kronor. Det ska bland annat täcka det inkomstbortfall som SL har när ungdomar inte längre åker på reskassa eller fritidsbiljett. Landstinget räknar dock med att gå flera miljoner plus på affären.

Beslut tas vid det extrainsatta mötet i landstingsstyrelsen i morgon onsdag, och ska sedan upp i landstingsfullmäktige den 8 maj.