Stora förändringar är på gång i Sturegallerian och runt Stureplan. Foto: Arkivbild

Nu är det klart – Sturekvarteren ska byggas om

Kommunfullmäktige har sagt sitt – Sturekvarteren ska byggas om. Samma förslag som antogs av stadsbyggnadsnämnden i höstas har nu klubbats i kommunfullmäktige. Flera byggnader kommer att rivas, Marmorhallarna får ny entré och nya innergårdar skapas.

  • Publicerad 19:24, 27 jan 2020

Politikerna i stadsbyggnadsnämnden sade i oktober ja till att bygga om Sturegallerian och flera hus i kvarteret. Planen innehåller flera rivningar i området.

På måndagskvällen klubbades förslaget igenom av kommunfullmäktige.

– Jag är glad att vi äntligen kan gå vidare med utvecklingen av en av Stockholms mest centrala platser som är ett centrum för nöjes- och affärsliv. De ursprungliga planerna innebar omfattande rivningar som både skulle förstöra flera kulturhistoriska byggnader och göra Stureplan till en byggarbetsplats under nära ett decennium. Nu har vi arbetat om förslaget, minskat rivningarna, säkerställt att handlare kan bedriva sin verksamhet i så hög utsträckning som möjligt och fokuserat på att återställa Stureplan till sin forna glans, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) i ett pressmeddelande

 

Nu ska beslutet om Sturekvarteret tas – så många byggnader rivs

Nämndpolitiker eniga om rivning

När planerna klubbades i nämnden i höstas var det enbart Sverigedemokraterna som motsatte sig en förändring av Sturekvarteret. Vänsterpartiet gillade förslaget, men var noga med att partiet vill behålla stora delar av den karater som finns i Sturegallerian. Annars var partierna överens om att det är dags för en förändring.

Men ombyggnadsplanerna har inte gått obemärkt förbi. Det går nog att räknas som ett av Stockholms mest omdiskuterade byggprojekt.

Färre rivningar och mer plats för folk – här är nya Stureplanerna

Enligt planförslaget rivs parkeringshuset på Grev Turegatan och 80-talshuset på Humlegårdsgatan 17 försvinner. På Humlegårdsgatan planeras ett nytt hotell med 135 rum och takterrass. Även ett gårdshus på adressen Stureplan 4, en del av gårdshuset på Grev Turegatan 7 samt flyglarna för Freys hyrverk rivs, enligt förslaget.

Tures glasbyggnad rivs och ersätts med ett torg med plats för uteservering, Freys torg. Foto: ADIA/Stockholms stad

Vill börja ombyggnad nästa år

Stadsbyggnadskontoret har tidigare sagt att rivningarna öppnar upp kvareter. Äldre byggnader kommer också att exponeras bättre när andra byggnader försvinner. Husen som rivs är också svåra att bygga om till annan användning än i dag, enligt staden.

Stureplanerna klubbade – borde gjorts tidigare säger Valeskog (S)

Förhoppningen är att kunna bygga om kvarteret 2021. Hela ombyggnaden beräknas ta sju år.

Sedan 2008 ägs det historiska Sturekvarteret till stor del av den emiratiska pensionsfonden ADIA.