– Det här var första steget. Nu när det är i hamn ska vi jobba med att ta fram ritningar för nytt bygglov, säger församlingens ordförande Maria Fält.

Filadelfiaförsamlingen har i flera år arbetat för att få möjlighet att få till en ny kyrka, anpassad efter dagens behov. Och nu är det alltså klart att man till att börja med får okej till att riva den gamla.

Miljö- och byggnadsnämnden har tagit beslut om rivningslov.

"Ett arkitektoniskt värde"

Sollentunas kommunantikvarie har tillfrågats och han anser att pingstkyrkan har både ett samhällshistoriskt och ett arkitektoniskt värde för Sollentuna kommun.

I kulturmiljöplanen från 2002 slås fast att kyrkan bör bevaras och beläggas med rivningsförbud då den är ett ”exempel på brutalismen som följde då funktionalismen utvecklades”, så bygglov bör inte beviljas, tyckte kommunantikvarien.

Men bygglovsenheten bedömde att ”det enskilda intresset av att riva byggnaden” vägde tyngre än ”det allmänna intresset av att bevara den” och miljö- och byggnadsnämnden medgav rivningslov.

– Vi har helt andra behov i dag än för 55 år sedan. Bland annat behöver vi större kök och utrymmen för barn- och ungdomsverksamhet. Vi har funderat på en allaktivitetshall för sport, men pandemin kom emellan. Och så ska vi ha kafé ut mot Sollentunavägen och en ny kyrksal med bra ljud och ljus, säger Maria Fält.

Rivning nästa sommar

Församlingens tomt är stor, trots att man sålde av ytan mot Tellusvägen där det nu byggs stadsradhus.

Maria Fält räknar med att själva rivningen av kyrkan ska ske nästa sommar.

Och då står ni utan lokal ett tag?

– Nej, vi ska höra oss för och hoppas hyra in oss, kanske på ett hotell med stora samlingslokaler. Det handlar om cirka ett och ett halvt år. Första advent 2023 ska vi fira i nya lokalen, det är vårt mål.