Själva skolbyggnaden är riven men byggnaden där gymnastiksalen ligger står kvar. Där inleds snart vaccination i stor skala. Foto: Mikael Andersson

Nu är det klart: Här ska vaccinationscentralen ligga

Det blir i gamla Ormstaskolans gymnastiksal som den nya vaccinationscentralen flyttar in.

  • Publicerad 13:10, 1 jun 2021

I förra veckan veckan kom nyheten att Vallentuna ska få en egen vaccinationscentral.

På uppdrag av region Stockholm ska det Norrtäljebaserade vårdbolaget Prosalus hjälpa till att skala upp volymerna när fas 4 får sprutan mot covid-19.

Vaccinationscentralen öppnar den 9

juni.

För att klara det behöver tre saker gå i lås.

Först och främst krävs tillräckliga mängder vaccin. Det problemet verkar för överskådlig framtid inte vara så stort. Regionen har fått signaler om att få rejäla leveranser.

Det ska också anställas personal som utför vaccinationen. Prosalus jobbar just nu med att rekrytera sjuksköterskor och läkare som kan ge sprutorna, vilket är den största flaskhalsen. Dessutom behövs stresståliga värdar som kan guida patienterna rätt och navigera rätt i vårdapparatens ibland snåriga digitala system.

Sist men inte minst behövs en lämplig lokal. Med ambitionen att som bäst hinna med 2500 vaccinationer i veckan och hålla öppet från 9 till 20 blir flödet av besökare stort, samtidigt som covidsäkert avstånd ska hållas.

– Ett krav från oss var att lokalerna ska vara centrala och tillgängliga. Det måste vara goda kommunikationer och de ska vara anpassade för funktionshindrade. Och de ska tåla tuffa tag. Det här sliter på fina lokaler. Gympasalar passar perfekt, sa Gustav Soler på Prosalus till Mitt i Vallentuna i veckan.

Och det visar sig vara just en gymnastiksal som vaccinationscentralen upprättas i, nämligen den som står kvar där den numera rivna Ormstaskolan låg.

Alldeles nyss, vid lunchtid på tisdagen blev lokalkontraktet klart mellan Prosalus och kommunen.

Gustav Soler säger så här om Ormstaskolan.

– Det är en perfekt lokal för oss. Den är som klippt och skuren med en jättestor parkeringsplats och separata in- och utgångar. Bättre kan det inte bli.

Även den som bor i annan kommun får komma till vaccinationscentralen i Vallentuna. Tanken med att öppna den är dock att minska onödiga resor.

Den som hör till fas 2 eller 3 och ännu inte fått tid för vaccination kommer att kunna boka tid på i Vallentuna.

Det gör man antingen genom appen Alltid öppet eller genom att ringa 1177 och ta knappval 4. Drop in-besök är inte möjliga.

Vilket vaccin man får blir man inte informerad om förrän sprutan är framme. Regionen vill förhindra att patienter av- och ombokar för att kunna välja leverantör.

Visa merVisa mindre