Solnaklubbarna AIK och Ricoh HK slås ihop och AIK spelar i Handbollsligan nästa säsong. Foto: Mitt i Stockholm

Nu är det klart – AIK spelar i Handbollsligan

Nu har Handbollsförbundet godkänt sammanslagningen av Ricoh HK och AIK. Det innebär att kometklubben Ricoh HK försvinner och AIK tar platsen i högsta serien – med derbyn mot Hammarby att se fram emot nästa säsong.

  • Publicerad 09:42, 11 maj 2018

– Ja, tävlingskommittén hade möte i helgen och nu är det klart. Vi har fått ja, säger Magnus Idén som var med och startade Ricoh HK och de senaste åren har varit ordförande i klubben.
Ricoh HK klättrade snabbt i seriesystemet och nådde högsta serien på sju år. Där har man nu spelat fyra säsonger, utan att nå slutspel – men också utan att åka ur.

”AIK berör så mycket i Solna”

– De flesta nykomlingar åker ur direkt, men vi har etablerat oss. Så den matchen har vi vunnit. Men samtidigt har inte hänt så mycket. Jag hoppas att det kan lyfta på ett annat sätt nu. AIK berör så mycket i Solna och det bor massor av människor bara inom en radie på ett par kilometer från Solnahallen, säger Magnus Idén.
Just det är tanken med sammanslagningen – att kombinera Ricoh HK:s sportsliga framgång med AIK:s starka varumärke och dragningskraft, och att locka en mycket större publik till hemmamatcherna.

Två nya har redan värvats in

Planerna har smidits ett tag och när Ricoh HK via kval lyckades behålla platsen i Handbollsligan skickades ansökan in till förbundet. För ett par dagar sedan godkändes alltså ansökan och redan nu har två namn värvats in.

Henrik Schneider blir ny tränare i herrlaget och unge talangen Adam Tumba ansluter från Lugi. Magnus Idén tror att ungefär hälften av Ricoh HK:s trupp från förra säsongen kommer att spela vidare för AIK.

Ska inte sitta i styrelsen

– Några är naturliga avhopp, ett par spelare slutar, och det blir en omstart nu när det blir en ny klubb, säger Magnus Idén.
Och Ricoh HK går i graven efter elva år, hur känns det för dig?
– Det känns jättebra. Att driva ett elitlag har tagit mycket kraft, energi och pengar och vi trodde nog att det skulle gå lättare i högsta serien – vi hade ju vunnit alla serier innan dess. Jag kommer att vara kvar och hjälpa till med transformeringen, även om jag har sagt att jag inte ska sitta i styrelsen.

Dagens AIK-spelare får lämna

De befintliga spelarna i AIK, som den gångna säsongen spelade i division 2, får se sig om efter en ny klubb. De hoppas kunna fortsätta att spela tillsammans och har erbjudits provspel i Sollentuna HK.