Kerstin Peltier ger granen i Bredäng godkänt, åtminstone delar av den. Foto: Märta Lefvert

Nu är det jul igen – i alla fall på torgen

Löven har knappt hunnit falla förrän julgranarna kommer upp. På både Skärholmstorget och Bredängstorget vajar de i höstblåsten. – Det gör ingenting att de är tidiga, bara de är fina, tycker Kerstin Peltier.

  • Publicerad 16:05, 22 okt 2018

Just nu laddar många barn inför halloween – och drömmer om bus och godis. Men trafikkontorets anställda ligger långt före dem – de har julen i sikte.

Redan i slutet av oktober börjar de sätta upp juldekorationer och julbelysningar i både innerstaden och förorten. Och granar förstås – torgen i Bredäng, Sätra och Skärholmen ståtar med var sin gran sedan ett par dagar.

Frukt och grönt var det här – och så en julgran! Men någon julstämning blir det förstås inte än, på Skärholmstorget. Foto: Märta Lefvert

– Vi måste börja tidigt, annars hinner vi inte få allt på plats innan julen är här. Det är mycket som ska fixas och donas, säger Erik Söderberg, presstalesperson vid trafikkontoret.

På Bredängstorget träffar Mitt i Kerstin Peltier, på promenad med sin lilla hund. Det är ok att granarna kommer upp tidigt, tycker hon.

– Jag bodde i Kalifornien i 20 år så jag är van vid att julen börjar tidigt, haha! Det viktiga är att de är fina, säger hon och tillägger att även hon har tjuvstartat julen:

– Jag har redan dekorerat min balkong med julgransris och belysningen får vara kvar året runt.

Julstämning? Nja, men granen på Bredängstorget är i alla fall rejäl.  Foto: Märta Lefvert

Kerstin Peltier ger julgranen i Bredäng godkänt med viss tvekan.

– Nederdelen ser rätt bedrövlig ut men längre upp är den fin!

Skulle julgranarna väcka suget efter lussebullar finns de på nära håll. På Hemköp i Bredäng lyser de gula i stora lådor. Det är bara att mumsa på – eller varför inte ge några till barnen när de ringer på och frågar ”bus eller godis”?

Nybakade lussebullar, eller bör de kallas oktoberbullar?

Julgranen i Sätra centrum har sin plats lite vid sidan av.