Nu är det inne att träna ute

Nu när solen skiner och fåglarna kvittrar är det mer lockande att träna ute i naturen än att stänga in sig i ett gym. Lokaltidningen Mitt i hängde med på ett pass med Militär träning i Ursvik – ett av många olika sätt att få svetten att lacka ute i det fria i Solna och Sundbyberg.

  • Publicerad 13:44, 27 maj 2018

– Vi sitter alldeles för mycket inomhus. Vi jobbar inne, sitter i bilen, och så går man in och tränar på ett gym. Jag tycker att man mår bättre av att träna utomhus, säger Tommy Lacandler.

Tommy Lacaandler springer gärna lopp, men han tränar för att må bra snarare än för att bli snabb. Foto: Stefan Källstigen

Han är tidigare major i Försvarsmakten, men pensionerad sedan fyra år. I dag leder han en grupp i Militär träning i Ursvik på måndagskvällar.

Tommy tar täten

Lokaltidningen Mitt i:s reporter hängde med en solig försommarkväll för att testa.
Drygt tio deltagare har samlats intill fotbollsplanen när Tommy tar täten i en kort joggingtur bort till grässlänten vid utegymet.
– Vi börjar med en liten uppvärmning här. Först tåhävningar, säger Tommy och kör igång.
Ett par av deltagarna är här för första gången. Andra har varit med i snart tre år. En av ”veteranerna” är Robert Johansson från Solna.

Kringelikrokar i skogen

– Jag såg ett anslag nere på tavlan vid motionsgården, det var så jag började. Jag gillar att det är allsidig träning – styrka, kondition, spänst och rörlighet, säger Robert Johansson som utöver måndagspassen även kör löpning på egen hand ett par gånger i veckan, plus badminton och ”lite styrketräning”.

Armhävningar i en skogsglänta. ”Försök att inte ha för brett mellan händerna”, uppmanar Tommy Lacandler. Foto: Stefan Källstigen.

Efter uppvärmningen väntar en ny språngmarsch i lite kringelikrokar i skogen innan vi gör halt i en glänta för några styrkeövningar i det vildvuxna gräset.

”Glöm inte kolla efter fästingar”

– Glöm inte att kolla efter fästingar när ni kommer hem, säger Tommy.
Så fortsätter passet. Kortare löpturer varvas med stopp för olika övningar, vissa med fokus på styrka, andra med inriktning på smidighet eller spänst.

Robert Johansson har tränat Militär träning i Ursvik i nära tre år och Robert Johansson håller emot bra, Lokaltidningen Mitt i:s reporter får jobba hårt för att knuffa honom uppför en liten backe i skogen. Foto: Stefan Källstigen

Ett par pedagoger från en Ur & Skur-förskolan i Ursvik kommer gående när tolv vuxna hoppar grodhopp på en gångstig, och stämmer glatt upp i ”Små grodorna” innan vi kubbar vidare inåt skogen mot nya övningar.

”Det brukar vara regn och geggigt”

– Att vara ute och träna är det bästa. Och att det är så varierat, det är olika grejer varje gång, säger Josefin Söderberg som bor i Ursvik.

Alla ska över tunnan. Lokaltidningen Mitt i:s reporter högst upp hjälper Åsa Grönberg tillsammans med Robert Johansson och Jenny Pollak som knuffar på. Förstagångsbesökaren Sara Eklöf väntar på sin tur. Foto: Stefan Källstigen

Hon har varit med på Tommys militärträning i ett drygt år och berättar att de kör året om.
– Ja, verkligen i alla väder. Det brukar vara regn och geggigt. När det är så här är det ju helt fantastiskt, säger hon.

Krypning och ålning i gräset

Det är bara att instämma, bortsett från myggen som blir alltmer påträngande de korta stunder vi inte är i rörelse.
Dessutom går tiden fort och man hinner knappt märka att man tränar – skönt för oss som aldrig har förstått den eventuella charmen med styrketräning.

Några klättrar över medan andra ålar och drar sig fram i tunneln, så minimeras väntetiden. Foto: Stefan Källstigen

Så småningom är vi tillbaka vid slänten intill utegymet och avslutar med några ruscher, krypning och ålning i gräset.

”Väldigt jobbigt, och roligt”

Sara Eklöf bor i närheten och tränar i en joggargrupp med Tommys sambo Monika Engkvist, men det var första gången hon testade militär träning.

Att klättra under, över och genom ett staket är bra smidighetsträning. Och ganska kul. Foto: Stefan Källstigen

– Det känns som att man bara är ute i skogen och springer och hoppar, men det var väldigt jobbigt. Och roligt. Jag blir sugen på att ta med mig sonen ut i skogen och göra en hinderbana, säger hon.

Gott om naturliga hinder

Tommy Lacandler kör olika pass varje gång, lite efter dagsform och vilka som är med.

Erik Fredriksson och Lokaltidningen Mitt i:s reporter skuttar fram och tillbaka över en stock – ett av skogens många naturliga hinder. Foto: Stefan Källstigen

– Det finns så mycket att välja på. Här är gott om naturliga hinder – stockar, stenar och stubbar. Det handlar om funktionell träning för hela kroppen. Hela idén är att man ska må bra när man blir äldre, inte att bli snabb och stark egentligen utan att må bra. Och vi behöver frisk luft och att få komma ut i skog och mark, säger han.

Fakta

Militär träning och löpargrupper

Paret Tommy Laclander och Monica Engqvist från Sundbyberg startade Team Mo & To Kost och Motion för fem år sedan.
Bland annat har de flera träningsgrupper i Sundbyberg: Militär träning i Ursvik på måndagar, löpargrupp på tisdagar, och jogging för nybörjare (i kursform) på onsdagar.
Dessutom ordnar de Motionsjoggen, ett kravlöst trimlopp med flera olika distanser, i Ursvik. I år den 26 maj.
På deras hemsida – teamet.se – finns information om tider och priser med mera.

Visa merVisa mindre