Högt tryck. Det är fullt inne i PRO Vällingbys danssal när Rune Sohlberg håller i line dance-kursen, som drog i gång igen i vår efter att restriktionerna släppts. Hans Lindgren (till vänster) följer Runes instruktioner noga. Rune håller danskurser över hela västra Stockholm. Foto: Mikael Andersson

Nu är det fullt ös i stugan igen

Tillbaka till glädjen, samvaron – och dansen. Efter två års pandemi leker livet igen för folket i PRO-stugan i Vällingby.

  • Publicerad 15:59, 16 jun 2022

Jag tror pandemin slog värre för de som är jätteensamma

Vi befinner oss i PRO Vällingbys stuga vid Solursparken, klockan närmar sig 11 denna måndagsförmiddag. En efter en börjar folk droppa in i danssalen. Lucky line dancers står det på ryggen på några av dem.

20-tal pensionärer dansar

Dansläraren Rune Sohlberg, 82, ställer upp dansarna på tre rader, innan han slår på en snabbare form av countrymusik på bandspelaren.

– En, två, tre, fyra, bakom, sida, ihop, instruerar Rune.

Benen rör sig mjukt och obehindrat.

– Höger, vänster, framåt, en och två, fortsätter Rune.

Dansanta. Rune Sohlberg värmer upp med några snabba steg med danspartnern Mona Ryttervik innan alla dansare kommit in. Denna förmiddag tackas Rune för terminen med en blombukett. Foto: Mikael Andersson

Lucky line dancers består av 18 dansare mellan 65 och 85 år från västerort, merparten kvinnor. Flera av dem kommer till PRO-stugan enbart för dansen.

– Pandemin förstörde allting och tog hårt på många. Tanterna tycker det är så roligt att dansa igen, vet du. Vi kör även cha-cha, bossa nova, ja allt möjligt, berättar Rune i en paus.

Har fortsatt morgon-handla

I stugans andra ände sitter spelgänget vid ett bord. Canasta står på programmet.

– Här kommer mina småttingar, utbrister Anita Linck, 80, när hon får de låga kort hon så ofta brukar få.

Spelgäng. Greta Bäckström, Anita Linck, Britt-Marie Lindell och Ingegerd Nordbäck är några av dem som spelar canasta och bridge i PRO-stugan. Pandemin påverkade deras vardag. "Men någon panik tycker jag aldrig det var", säger Anita Linck. Foto: Mikael Andersson

Till skillnad från dansarna har spelgänget setts under pandemin, genom att bland annat hålla ordentligt avstånd. Men även deras vardag förändrades.

– Jag började storhandla en morgon i månaden, när ingen annan var där. Det har jag fortsatt med nu. Du kan tro det är skönt att ha en hel matbutik för sig själv, säger Anita Linck och skrattar.

Fler fikar

De började bära handskar under pandemin. Om det så bara var för att trycka på hissknappen.

– Först var man rädd. Men vi har hanterat det bra. Jag tror pandemin slog värre för de som är jätteensamma, säger Greta Bäckström.

Att stugan har verksamhet igen drar folk.

– Fredagskaffet klockan 14 är mer populärt än någonsin, säger Anita Linck.