Stigcykling är att köra med mountainbikes i skogen – och som namnet skvallrar om handlar det om att hoja längs med stigar.

– Man kommer ut i naturen, rör på sig och utmanar sig själv på rötter och stenar, säger Eva Eiroma som kör tillsammans med Jocke Nässlander.

Vi möter duon vid Ursvik motionsgård och ger oss in i skogen där Eva och Jocke vant trampar över berg och rötter tillsammans.

– Gemenskapen är det bästa, säger Jocke Nässlander som ibland cyklar ensam, men ofta i grupp.

Knökfull parkering

Till Ursvik och resten av Igelbäckens naturreservat tar sig många Sumpan- och Solnabor, men cyklister från andra delar av länet brukar också komma hit för de populära stigarnas skull.

– På helgerna är det knökfullt på parkeringen, säger Jocke.

I Sundbybergs stad har cyklingen ökat med 17 procent under 2020 enligt stadens egna mätningar. Och i hela Sverige har cykelförsäljningen ökat med 30 procent senaste året, enligt Cykelbranschen som består av varumärken inom försäljning och renovering av cyklar.

Standardhojen för pendling är fortfarande populärast, berättar Klas Elm som är vd för paraplyorganisationen Svensk Cykel där Cykelbranschen och flera andra aktörer ingår.

– Men det som har ökat mest är försäljningen av mountainbikes och elcyklar.

Vilja att komma ut

Han tror att Cykelvasan och andra lokala lopp i skog kan ha ökat intresset.

– Och under det här året tror jag att folk har börjat längta efter att komma ut i naturen.

Jocke Nässlander märker att det har blivit fler som kör i spåren vid Ursvik – en utveckling som pågått i flera år.

– Det märks definitivt. I år finns inga mountainbikes av årets modell för rimliga priser kvar att köpa, säger han.

Startat en ny förening

Jocke är också ordförande för Sundbybergs stigcyklister som grundades i somras och som nu har 401 medlemmar. Syftet är ett förvalta stigarna i Igelbäcken och att ha en nära kontakt med Sundbybergs stad.

– Vi bygger träbroar över vattenpölar, sätter upp skyltar och tar ned´r träd som fallit.

Förutom att samarbeta med staden har föreningen också kontakt med andra organisationer som ryttarföreningar och Sundbybergs IK:s orientering.

Hur brukar samspelet fungera i skogen?

– Det finns alltid de som inte visar hänsyn. Men som med alla möten i skogen fungerar det alldeles ypperligt med de allra flesta.