Fritt fram. Mitti:s reporter Anton testar havsbad i Österåker. Foto: Mitt i

Nu är det fritt fram att bada igen

Badsäsongen börjar inte när sol och värme kommer. Nej, den börjar det datum EU:s badbyråkrater har bestämt. – Badsäsongen är samma varje år, oavsett väder, förklarar miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Lidö, Vaxholms stad.

  • Publicerad 14:30, 29 jun 2018

Maj var ovanligt het i år. Många av oss stod förstås inte ut med att vänta in den så kallade officiella badsäsongen utan hoppade i det redan ljumma plurret.

EU har väl inte förbjudit oss att bada tidigare?

– Nej, men det kanske är mer på den enskildes ansvar, förklarar Lena Lidö,  miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Lidö, Vaxholms stad.

”Det kanske är mer på den enskildes ansvar”

Tummen upp för badvattnet

Så ifall du plaskade runt redan i heta maj eller början av ljuva juni gjorde du det alltså lite på egen risk så att säga. Det eftersom kommunernas årliga provtagning vid badstränderna då inte hade hunnit komma igång.

– Det har bara tagits ett prov än så länge. Då togs det vattenprov den 11 juni, det är en vecka innan badsäsongen börjar, förklarar Lena Lidö.

Lena Lidö ger tummen upp efter badtestet.

– Det har sett bra ut i Vaxholm.

”Det har sett bra ut i Vaxholm”

Den officiella badsäsongen är kort

Bibeln för alla bokstavstrogna badare i Stockholms län heter ”Vägledning kring EU-bad”. I den står det att vår badsäsong startar 21 juni och håller på till 15 augusti, berättar Lena Lidö.

Även Österåkers kommun hänvisar till riktlinjerna i denna badbibel när Mitt i ställer frågor om rapporteringen kring vattenkvaliteten vid badstränderna.

Hur är badkvaliteten vid de allmänna badstränderna i Österåker?

– Provtagningen har hittills visat att vi har bra kvalitet, förklarar Maria Lindström, miljö- och hälsoskyddschef i Österåkers kommun.

Både Österåkers kommuns och Vaxholms stads provtagningar inför årets badsäsong har lagts upp på badkartan, Havs- och vattenmyndighetens hemsida badplatsen.havochvatten.se. Snart ska den uppdateras igen. Tre vattenprover tas under badsäsongen.

Bra bad i Österåker och Vaxholm

För badsugna kan det vara bra att veta att strösslats nästan lika friskt med stjärnor över strandbaden i Vaxholm och Österåker som på en mindre glass. Trots hettan inför den officiella badsäsongen är vattenkvaliteten god, visar Mitt i Södra Roslagens genomgång.

Strandbaden i Vaxholms stads hägn har i princip alla fått högsta poäng, motiveringen ”utmärkt kvalitet” och tre stjärnor – flera år i rad. I Österåkers kommun har det sett nästan lika bra ut.

Miljö- och hälsoskyddschef Maria Lindström förklarar att EU:s regler för kontroll av badvattnet är stenhårda. Ett missat prov kan sänka klassificeringen till botten.

Frågetecken kring Badholmen

Härmed kan Mitt i dock lugna de som kikat på myndighetens badplatskarta och höjt något frågande på ögonbrynen då strandbadet vid Badholmen fått stämpeln ”dålig kvalitet”. Provtagningen i början av juni i år visade att det är bra vattenkvalitet, ”tjänligt” som badbyråkraterna säger.

– Man behöver inte oroa sig för att bada vid Badholmen, understryker Maria Lindström.