Vällingbybor hjälpte katten Lelle, undulat räddades, gäss ockuperade badet och Hiwa Halaqs insats blev världsnyhet. Foto: Privat/Mitt i

Nu är det djur igen – här är årets nyheter i Vällingby

Mysigt, sorgligt, roligt eller förkrossande – djur väcker känslor hos de flesta av oss. Här kommer en djurklapp med lokala nyheter från 2020.

  • Publicerad 11:00, 29 dec 2020

Vällingbybor räddade katten Latte

Foto: Kattstallet

När katten Latte föll ner från en balkong på femte våningen i början av året såg det mörkt ut. För att rädda Lattes liv hade ägarna behövt betala 55 000 kr för en operation, men det var för dyrt. Då hittade Latte ett nytt hem på Kattstallet i Vällingby, som startade en insamling. Pengarna bekostade operationen.

– Det är helt underbart att folk vill hjälpa till och ge en sådan här liten kisse en chans till, säger Careen True på Kattstallet.

Undulat räddades från Grimstaskogen

Foto: Privat

En vårdag hörde Natalie Grundin hur skator förde ett väldigt oväsen utanför lägenheten på Silversmedsplan i Grimsta.

– Plötsligt såg jag något gul-grönt flyga in i rutan, berättade hon.

Det visade sig vara en undulat på flykt. Natalie räddade undulaten, som snabbt blev en ny kompis.

– Den putsade mina öron och gosade in sig i min nacke, sa Natalie, som aldrig hittade fågelns ägare.

Undulaten fick flytta hem till en ny familj.

Gäss ockuperade strandbadet

Foto: Åsa Sommarström

I augusti satte gåsbajs stopp för människodopp i Kaananbadet. Höga halter av tarmbakterier hittades i vattnet och just kanadagäss var boven i dramat, enligt Jerzy Slazak, miljöinspektör på Stockholms stad.

– De är riktiga bajsmaskiner, sa han.
 

Grodor ska få egna dammar

Foto: Mostphotos

Groddjur är särskilt viktiga för ekosystemen i Stockholm. Därför ska grodorna i Grimsta få egna dammar för att överleva och föröka sig. Det beslutade Stockholms stad under hösten.

– Det är viktigt att värna arter även i stadsmiljöer, inte bara på landsbygden, sa Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Vällingbyfrisören Hiwa räddade hunden Zimba

Foto: Privat

När Vällingbyfrisören Hiwa Halaq på Solursgränd hörde hundskall från trapphuset en dag i november skyndade han dit. Där såg han en hund fastklämd mellan taket och hissdörren.

– Jag tänkte först att jag skulle ringa polisen eller vakten, men sen tänkte jag att de kanske kommer för sent, sa Hiwa Halaq.

Då tog han fram sitt arbetsverktyg – saxen. Hiwa klippte av kopplet och räddade hunden Zimba.

Hjältedådet har uppmärksammats medier världen över.

Hasse blev Årets lussekatt i Vällingby

Foto: Privat

Hasse har varit höjdpunkten under skitåret

Djurnyhetsåret i Vällingby slutade gott när den sibiriska katten Hasse, 1,5 år, från Vällingby parkstad korades till Årets lussekatt i Vällingby. Han flyttade in hos Sara Gershagen i Vällingby parkstad i mars i år.

– Efter att ha velat bli kattägare hela mitt liv så fick jag och sambon Johan till slut Hasse i mars. Han har varit höjdpunkten under detta skitår, rent ut sagt. Vi är helt överlyckliga över honom, sa hon.