Årets djurnyheter. Pixel blev Årets lussekatt, lamm såg dagens ljus, vildsvin kom tillbaka till radhusen och katten Lelle överlevde skott mot ögat. Foto: Privat/Mitt i

Nu är det djur igen – här är årets nyheter i Hässelby

Mysigt, sorgligt, roligt eller förkrossande – djur väcker känslor hos de flesta av oss. Här kommer ett urval med lokala djurnyheter från 2020.

  • Publicerad 11:00, 29 dec 2020

Bräääking news hos Gulsippan

Foto: Anders Göransson

Den 25 februari föddes årets första lamm på parkleken Gulsippan i Hässelby villastad.
– Han är en riktigt tuffing. Han hoppar, skuttar och upptäcker världen, sa Helena Sundewall, fritidsledare vid Gulsippan om det nya tillskottet tillskottet.

Katten Lelle överlevde skott mot ögat

Foto: Privat

En vårdag märkte Fredrik Aldenmark i norra Hässelby villastad att allt inte stod rätt till med katten Lelle.

– Jag blev helt paff, ögat var i princip borta under all svullnad. Jag var otroligt stressad när jag ringde veterinären. Det gjorde så ont i hjärtat, sa husse Fredrik Aldenmark.

Veterinärerna konstaterade att Lelle hade blivit skjuten i ögat, som opererades bort. Men Lelle är en liten överlevare. I dag mår han bra och pälsen täcker nu stygnen. "Märker inte av att han är besvärad och hans reaktionsförmåga är minst lika bra som innan" hälsar matte Chinsia Aldenmark.

Tupp på vift gäckade västerort

Foto: Mikael Andersson

I april pågick en intensiv jakt vid Hundlokegränd mellan Hässelby villastad och Hässelby gård. På en tupp som hamnat på villovägar.

– I tisdags var vi som flest åtta personer på plats, men vi hade inget nät eller någon håv, berättade Tuva Österman när Mitt i följde med för att leta.

Till slut fångades tuppen, som fick namnet Oskar, in med hjälp av lockande hönor som lånats ut av Lövsta gård. Nu har Oskar ett nytt hem på en hönsgård i Stockholms skärgård.

Vildsvinen tillbaka bland radhusen

Foto: Mikael Andersson

Efter några års lugn kom vildsvinen tillbaka till radhusen på Bergmyntegränd i Hässelby villastad under hösten.

Områdets lekparken plöjdes upp likt en åker och väggrenar bökades upp.

– Det är skitläskigt, sa grannen Anita Wilhelmsen.

Pixel blev Årets lussekatt i Hässelby

Foto: Privat

Djurnyhetsåret slutade gott när Pixel kammade hem Mitt i:s årliga tävling Årets lussekatt i Hässelby. Pixel är en ragdoll-birma på tre år som älskar julgranen hemma i Hässelby villastad.

– Den ligger hon gärna under, har vi märkt. Där spanar hon efter spindlar och andra kryp som hon kan fånga, sa matte Nike Fridman Majak, 11 år.