Veteran. Dieter Mehrlein har haft segelbåt i 40 år och tycker segling är en social hobby. Foto: Robin Högberg

Nu är det dags för sjösättning i Årstaviken

Båtar som fixas inför sjösättning är ett säkert vårtecken. Men för Södermalmsbon Dieter Mehrlein är det så mycket mer. "Jag har haft segelbåt i 40 år, så det blir nog svårt att leva utan", säger han.

  • Publicerad 19:10, 25 apr 2018

Båtuppställningsplatsen vid Årstalundens båtklubb är full med segelbåtar som väntar på att göras i ordning och just nu är det en perfekt dag för det. Dieter Mehrlein, som haft sin båt här de senaste 30 åren, är i full färd med att måla skrovet på sin Comfort på 30 fot.

– Den 5 maj börjar kranarna lyfta i båtarna och det är mycket att göra. Skrovet ska målas tre gånger, jag gör andra nu och ska göra sista imorgon. Sedan ska jag måla vattenlinjen och så ska båten vaxas och poleras, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men för Dieter Mehrlein är båtfixandet snarare förknippat med vårkänslor och seglandet en del av hans livsstil.

– Jag ska även köpa en motorcykel i år. Innan man checkar ut ska man ju ha kört en HD, säger de. Både mc:n och segelbåten är ett sätt att komma ut i naturen, säger han.

Bland hans favoritställen finns Lilla och Stora Nassa i Stockholms skärgård, men han seglar även gärna till Öland och Visby.

– Att segla är en så stor frihetskänsla! Man hissar segel och sedan kan man koppla av och prata med varandra i lugn samtalston. Och så är det mijlövänligt också, säger Dieter Mehrlein och fortsätter:

– Jag har haft segelbåt i 40 år, så det blir nog svårt att leva utan.