Nu är det dags för egna bin

Biodlingskursen i Kungsängen börjar lida mot sitt slut. På fredag natt får de flesta av kursdeltagarna hem sina egna bisamhällen. – Nu blir det på riktigt, säger Marie Österman.

  • Publicerad 12:44, 2 jun 2017

Åttonde träffen av biodlingskursen hålls hemma hos kursledaren Christer Karlsson ute i Lennartsnäs. Kursdeltagarna får träffa hans bin iklädda sina egeninköpta dräkter.

– Det känns så skönt att stå nära bina och lyssna på deras surr, och det luktar otroligt gott om vaxet och honungen, säger Marie Österman.

Hon tycker att det känns bra att de har fått prova på att vara nära bina i dräkterna innan de ska ta hand om sina egna. Hon känner sig trygg i dräkten, trots att hon har de surrande bina omkring ansiktet.

Hon och Kenneth Österman ser fram emot att få hem sina egna bin. De har gjort åtta lådor redo för dem, målade i dalablått.

– Vi vet inte om bina kommer att gilla det, men vi gillar det i alla fall, säger Marie Österman med ett skratt.

Bileverans med lastbil

Omkring klockan två på natten till lördagen ska bisamhällena komma i en lastbil som bland andra Christer Karlsson kör från Arvika.

– De måste vänta tills på kvällen innan de kör i väg dem, så att alla bin har kommit hem, och så tar det fyra-fem timmar att köra hit, förklarar Marie Östman.

Den natten behöver kurs­deltagarna bara se till att bina får tak över sina huvuden, så att de inte får regn på sig. De ska vara kvar i lådorna de kommer i.

Några dagar i fred

Nästa morgon kan de nyblivna biodlarna sätta ner dem i sina egna iordninggjorda kupor. Sedan ska drottningen och bina få vara i fred i några dagar.

Marie och Kenneth har införskaffat det mesta man kan behöva för att starta upp sin biodling.

Hittills har de lagt ut ungefär 12 000 kronor, men än så länge saknar de en honungsslunga.

– Vi hade hoppats på att få honung till midsommar, men det hinner vi inte nu. Men vi kan nog slunga i juli eller augusti, säger Marie Österman.

Under kursen pratas det en hel del om varroakvalster som kan drabba många bisamhällen. De diskuterar hur de kan bekämpas, och det finns en oro bland kursdeltagarna över att deras bin ska drabbas av denna ohyra.

– Det vill man ju inte ha, de dödar ju bina, säger Marie Österman.

De kommer med en gång att hålla koll på om deras bin är drabbade eller inte.

Vinterförberedelser

Efter denna gång har kursen bara två gånger kvar. En gång senare i sommar ska de gå igenom slungning inför den första honungen, och i september är det dags att gå igenom hur man förbereder inför vintern. De ska få lära sig hur man smälter ner vaxet och rengör allting.

– Jag har lärt mig massor! Vi kommer att börja med honung, sedan får vi se om vi gör något mer. Det finns så mycket man kan göra, som vaxsalvor och nyttigt pollenbröd, säger Marie Österman.

Bina är mycket viktiga för jordbruket

Redan för 10 000-15 000 år sedan började människan skatta bina på honung. Man har även väldigt länge använt vaxet. Enligt länsstyrelsen finns det omkring 81 000 bisamhällen i Sverige i dag.

Det amerikanska jordbruksverket har räknat ut att i var tredje tugga av den mat vi äter – vad vi än äter – är ett bi inblandat. Bina pollinerar våra grödor, och deras betydelse för jordbruket är mycket stor.

År 2009 uppskattade jordbruksverket att det ekonomiska värdet för pollineringen av odlade grödor i landet är mellan 189 och 325 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre