Nu är det bestämt – Bromma kyrka byggs ut

Protesterna från Brommabor har varit stora. Trots det så byggs Bromma kyrka ut. Under tiden är kyrkan stängd i över nio månader. – Tillbyggnaden kommer att göra kyrkan mer tillgänglig för alla, säger Cathrine Nordqvist, biträdande kyrkoherde.

  • Publicerad 15:49, 3 okt 2018

Tillbyggnaden, som kallas absid eller ljusgården, ska byggas bakom vapenhuset mot minneslunden. Anledningen till tillbyggnaden, som fått godkänt av Lässtyrelsen, är att man vill kunna tända ljus i kyrkan.

– Det har inte gått att göra tidigare då det riskerar att förstöra målningarna i kyrkan, säger Cathrine Nordqvist, biträdande kyrkoherde.

Utbyggnad har lett till protester

Bromma kyrka är Stockholms stads äldsta, med sina 850 år.  Foto: Anna Z Ek

Planer på en tillbyggnad har funnits i flera år och har skapat protester och oro bland Brommabor som vill rädda den gamla kyrkan, som är Stockholms äldsta med sina 850 år.

Biträdande kyrkoherde Cathrine Nordqvist säger att hon kan förstå reaktionerna, men tror att tillbyggnaden kommer att göra det mer tillgängligt för besökarna.

– Jag tror att många Brommabor reagerar för att de har en stark relation till kyrkan och vill bevara den som den alltid har varit. Men kyrkan har alltid förändrats. Det är viktigt att inte tappa historien, men man måste också följa med i tiden. Ljusgården gör kyrkan mer öppen och tillgänglig för alla, säger hon.

Många Brommabor reagerar för att de har en stark relation till kyrkan och vill bevara den som den alltid har varit

Cathrine Nordqvist, biträdande kyrkoherde

Förslaget om en komplettering av Bromma kyrka var tidigare en vattendelare hos Länsstyrelsen, Stockholms stadsmuseum och antikvarier som inte ansåg att den skulle vara förenlig med det medeltida kalkmåleriet som finns i kyrkan. Nu finns dock beslut som ger grönt ljus.

Hiss ska öka tillgängligheten

Samtidigt som tillbyggnaden byggs ska dessutom en hiss byggas i kyrkan.

– Vi har ingen hiss ner till undervåningen och det är något som behövs för handikappade, säger Cathrine Nordqvist.

Under tiden som kyrkan byggs ut kommer den att vara stängd från 6 januari till i slutet av oktober 2019. Kyrkan vid Mariehäll och Ängbykyrkan, som tillhör Bromma församling, kommer att ha öppet som vanligt.